Cuba și Statele Unite colaborează contra cancerului de plamân


cancerplaman16 martie 2017

Camagüey, 16 mar (ACN) Colaborarea cu un spital din Statele Unite unde se desfășoară două teste clinice ale vaccinului cubanez contra cancerului de plămân va favoriza obținerea de noi date științifice pentru a mări valoarea acestor produse.

De la finele lui 2016 s-a aprobat deschiderea cercetărilor cu vaccinul terapeutic CIMAVAX EGF și anticorpul monoclonal Nimotuzumab, ambele înregistrate în câteva țări, și cu o eficacitate dovedită în tratamentul tumorilor maligne avansate.

După cum a explicat la ACN dr. Tania Crombet, director de cercetări Clinice de la Centrul de Imunologie Moleculară (CIM), unde sunt dezvoltate ambele substanțe, testele faza I/II caută să demonstreze siguranța produșilor cubanezi în combinație cu altă moleculă recent înregistrată în Statele Unite.

Studiile, cu circa 100 de pacienți fiecare, vor dovedi interacțiunea cu Nivolumab, terapie de gradul 2 pentru pacienții cu cancer de plamân recurent, la care Cuba nu poate avea acces din cauza blocadei impuse de guvernul american, și a costului foarte mare, a spus dr. Crombet.

Pe lângă demontrarea siguranței terapeutice, cu testele se va ajunge la o mai bună caracterizare a antigenelor tumorale și la comparația genetică între tumorile primare și cele rezistente, pentru a putea chiar determina care pacienți vor răspunde mai bine la terapie.

Cercetătoarea a adăugat că echipa americană, compusă din cercetători de la Institutul Roswell Park din statul New York, este foarte motivat să avanseze în colaborarea cu Cuba pentru că au și multă încredere în posibilitățile Cimavax-ului EGF și Nimotuzumab de a prelungi viața pacienților și cu calitatea vieții.

Astfel s-a exprimat recent și Candace S. Johnson, președinta Institutului Roswell Park, într-un interviu la Cubadebate, unde savanta și-a arătat admirația pentru creativitatea abordării cubaneze a produselor cubaneze pentru că acestea nu atacă tumoarea direct ci marcatorii care stimulează creșterea tumorii, și întăresc sistemul imunologic însuși.

Atât în Statele Unite cât și în Cuba cancerul de plămân figurează ca prima cauză de mortalitate prin cancer, drept care cercetătorii americani se gândesc ca în viitor vaccinurile să fie preventive, a spus Johnson.

Totuși, dr. Crombet a precizat că încă imunoterapia este un complement la alte tratamente convenționale ca chirurgia, chimioterapia și radioterapia, și că cea mai bună armă de luptă contra cancerului este reducerea factorilor de risc cum este obiceiul de a fuma.

La o reuniune cu medicii și cercetătorii din provincia Camaguey care conduc testele clinice ale acestora și ale altor produse, directoarea CIM a expus rezultatele instituției pe 2016 și proiectele pentru anul în curs, făcând o evaluare a dezvoltării activității științifice din teritoriu.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets