CUBA ȘI UNIUNEA EUROPEANĂ CONTINUĂ NEGOCIERILE PENTRU UN ACORD DE DIALOG


cuba_ueHavana, 30 aprilie 2014. (PL).- Convorbirile pentru stabilirea unui Acord de Dialog Politic și de Cooperare între Cuba și Uniunea Europeană (UE) continuă astăzi în capitală.

După cum au asigurat diplomații de ambele părți, finalitatea procesului este de a contribui la normalizarea relațiilor dintre acest bloc și națiunea caraibiană.

Această primă rundă de negocieri care se încheie astăzi, are ca obiectiv să pună de acord aspectele organizatorice ale dialogurilor care se vor desfășura la Havana și Bruxelles, alternativ, a informat Ministerul de Externe cubanez.

Insula este unul dintre puținele țări de pe continent care nu dispune de un acord ca cel discutat aici în relațiile cu UE din cauza așa numitei ”poziții comune”, o politică restrictivă pentru interacțiunea cu Cuba, aprobată de grup în anul 1998 și încă în vigoare.

Totuși, în februarie, miniștrii de Externe ai grupării și-au dat acordul pentru stabilirea de negocieri, ca rezultat al unui proces de apropiere.

Apoi, în martie, Cuba a comunicat cu inițierea de negocieri pe baza stabilirii de baze reciproce, nediscriminatorii și cu deplina respectare a egalității suverane a statelor și a cadrului juridic și ordinii instituționale a părților, precum și totala respectare a principiului de neamestec în treburile interne ale statelor.

În fruntea chipei de negociatori a UE este Directorul General pentru Americi din Serviciul European de Acțiune în Exterior, Christian Leffler, în timp ce partea cubaneză este condusă de viceministrul pentru Relații Externe, Abelardo Moreno.

O dovadă recentă a unei noi viziuni față de Cuba din partea blocului a fost vizita la Havana a ministrului francez de externe, Laurent Fabius, în timpul căreia diplomatul a susținut o lungă și inedită întâlnire cu președintele Raul Castro.

Fabius a fost însoțit de oameni de afaceri din țara sa interesați de oportunitățile pe care le oferă noua lege a investițiilor străine în Cuba.

Latest Tweets