Cuba și Uniunea Europeană semnează Acordul de Dialog Politic și Cooperare, sfârșitul poziției comune


Ministrul de Externe al Cubei, Bruno Rodriguez, și Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini. Foto: DPA/ O. Hoslet.

Ministrul de Externe al Cubei, Bruno Rodriguez, și Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini. Foto: DPA/ O. Hoslet.

Reprezentanții Cubei și Uniunii Europene (UE) au semnat un Acord de Dialog Politic și Cooperare, considerat a fi cadrul pentru dezvoltarea legăturilor pe baza egalității, reciprocității și respectului mutual. Acesta înseamnă de asemenea sfârșitul oficial al poziției comune de blocadă față de Cuba.

Documentul a fost subscris de Ministrul de Exsterne al Cubei, Bruno Rodríguez, și Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă a UE, Federica Mogherini, precum și de reprezentanții țărilor care compun blocul comunitar.

În declarațiile din timpul ceremoniei, Rodriguez și Mogherini au recunoscut înalta semnificație a acordului pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale în viitor.

Cei doi diplomați au susținut luni o întâlnire la sediul Consiliului Europei, la Bruxelles, după carea u procedat la semnarea Acordului.

Semnarea are loc imediat după abolirea așa numitei poziții comune adoptată de blocul comunitar în 1996, care de la început a fost respinsă de Havana din cauza caracterului unilateral, de amestec, selectiv și discriminatoriu, a spus recent vice/ministrul de externe cubanez Abelardo Moreno.

El a declarat de asemenea că această politică a fost depășită de fapt din 2008, după cum o arată evoluția pozitivă din ultimii ani a legăturilor Cubei cu UE și statele membre.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets