Cuba şi Venezuela, 15 ani de cooperare


cuba_venezuelaCaracas, 30 octombrie 2015 (Telesur).

Pe data de 30 octombrie 2000 liderii revoluţiei cubaneze, Fidel Castro, şi bolivariane, Hugo Chávez, au semnat un Conveniu Internaţional de Cooperare în care au reafirmat interesul comun de a dezvolta şi amplia progresul în Cuba şi Venezuela în funcţie de integrarea în America Latină şi Caraibe

La 15 ani după această dată, se evidenţiază beneficiile realizate în domenii precum cel al educaţiei, sănătăţii, culturii, sportului, ştiinţei şi tehnologiei.

În ceea ce priveşte Convenţia Cuba-Venezuela, se pot menţiona programe precum Misiunea În Cartier, destinată consolidării sistemului de sănătate public care, în stabilimentele sale publice, 568 de Centre de Diagnostic Integral (CDI), 585 Săli de Reabilitare Integrală (SRI) şi 35 de Centre de Înaltă Tehnologie (CAT) distribuite în întreaga Venezuelă, a oferit peste 617 milioane de consultaţii medicale gratuite şi cu ajutorul cărora au fost salvate peste 1 milion şi 750.000 de vieţi.

În prezent, în jur de 46 de mii de cubanezi oferă servicii în cele 24 de state ale Venezuelei, în cadrul a aproximativ 20 de programe sociale de care beneficiază milioane de cetăţeni. Altă realizare semnificativă, de asemenea în domeniul sănătăţii, o reprezintă Misiunea Miracol, prin intermediul căreia au fost operaţi două milioane şi jumătate de venezueleni cu probleme de vedere, total gratuit.

În sfera educaţiei se evidenţiază alfabetizarea populaţiei ţării sud-americane prin intermediul Misiunii Robinson I şi II, care a ajutat peste 2,8 milioane de venezueleni să înveţe să citească şi să ajungă până în clasa a şasea.

Venezuela nu ar fi reuşit să atingă acest obiectiv fără susţinerea solidară a Republicii Cubaneze, care a contribuit prin metoda „Eu da, pot” dezvoltată de educatoarea Leonela Realy.

Ca rezultat direct al acestui Conveniu, de asemena se poate menţiona concretizarea a aproximativ 200 de proiecte de colaborare ştiinţifică în sfere care cuprind securitatea alimentară, producţia biotehnologică şi manipularea reziduurilor toxice.

Ambasadorul Venezuelei la Havana, Ali Rodriguez, a declarat că „În aceste timpuri în care natura este ameninţată, tot ajutorul care se poate primi este binevenit, mai ales pentru un Stat precum Venezuela, unde se exploatează atât de mult petrol şi gaz şi care, drept urmare, resimte necesitatea unor sisteme de menţinere a calităţii apei şi solurilor”.

De asemenea, în cadrul acordului de cooperare „Ştiinţă pentru popor” se organizează formarea de resurse umane capacitate în gestiune ambientală, dezvoltarea nanotehnologiei şi diminuarea impactului schimbărilor climatice. În vederea colaborării în 2015, la sfârşitul anului trecut cele două ţări au semnat 62 de acorduri vizând creşterea numărului de medici pentru a amplia sistemul de sănătate venezuelean prin formarea a 518 specialişti în Cuba, precum şi cooperări în domeniile sportului şi culturii, printre altele.

Rodrigo Malmierca, Ministrul cubanez al Comerţului Exterior şi Investiţiilor, şi Rafael Ramirez, Ministrul Afacerilor Externe al Venezuelei, au semnat convenii în cadrul summit-ului organizat cu ocazia celei de-a Zecea Aniversări a Alianţei Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre (ALBA), care s-a realizat la Havana.

Planul 2015-2030

Cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a iniţiativei, guvernele Venezuelei şi Cubei au prezentat un plan special de cooperare 2015-2030 pe baza conveniului semnat în 2000. Conform afirmaţiilor Preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, planul va fi sincronizat cu cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) prevăzute de către Naţiunile Unite (ONU) până în 2030.

„Acest Plan 2015-2030 va fi garantat prin susţinerea afectuoasă a marii majorităţi a poporului venezuelean care şi-a asumat un compromis cu dezvoltarea, pacea, liniştea, care doreşte fericire, care doreşte o patrie”, a precizat acesta.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets