De 10 ani Villa del Cine proiectează țara pe marele ecran


20delcineCaracas, 30 mai 2016 (Correo del Orinoco).

Fundația Villa del Cine a început operațiunile pe data de 3 iunie 2006, din inițiativa Comandantului Etern Hugo Chavez, care a conceput-o ca un instrument pentru a sprijini și a promova producția cinematografică, cu un accent deosebit pe acele lucrări care contribuie la evidențierea diversității culturale.

La început Villa del Cine a fost văzută de unele sectoare ca un instrument pentru a promova o mașinărie de propagandă legată de o ideologie specifică. Câțiva ani mai târziu, datorită deschiderii instituției în serviciul tuturor creatoarelor și creatorilor din sectorul cinematografic național, alături de ampla sa participare în co-producții, în plus față de propriile sale producții, instituția a schimbat această percepție de a câștiga respectul sectorului audio vizual din țara noastră.

În acest sens, Villa del Cine a devenit piatra de temelie a platformei instituționale care a permis, în ultimul deceniu stimularea unei creșteri exponențiale susținută a industriei și a creației artistice naționale.

Nu există nici o îndoială că datorită acestei lucrări de sprijin pentru producția națională impusă pentru Villa del Cine de când s-a înființat, împreună cu o regândire în managementul Cnac (Centrul Național Autonom de Cinematografie) și a Cinematicii Naționale; crearea altor entități, cum ar fi distribuitorul Amazonia Films; configurarea unui suport legislativ și de integrare instituțională; adăugat la perseverența și pasiunea asociațiilor profesionale, s-a reușit o înflorire a celei de-a șaptea artă venezueleană.
Făcând referire la una dintre figurile care demonstrează această afirmație, datorită acestui cadru instituțional din care face parte Villa del Cine, a avut loc premiera a două sau trei filme pe an și una singură pe parcursul a 12 luni în anii 90 ai secolului trecut, la premiera unei medii de 15 filme pe an în prima jumătate a secolului XXI, cifră care s-a dublat în anul 2008 când au debutat 35 de filme de ficțiune de lung metraj.

Majoritatea acestor piese au avut parte într-un fel sau altul, de sprijinul minim primit din partea Villa del Cine.

Pe scurt, până în 2014, când Fundația Villa del Cine a fost transformată într-un organism atașat Ministerului pentru Comunicare și Informare (Minci), instituția a atins cifra de 500 de piese realizate, piese scurte și medii de producție proprie, și în co-producție pentru formate diferite, având ca rezultat aproximativ 70 de mii de ore de conținut.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets