De la Davos, Președintele Republicii Dominicane, Danilo Medina a îndemnat comunitatea internațională să se alăture dialogului pentru pace în Venezuela

De la Davos, Președintele Republicii Dominicane, Danilo Medina a îndemnat comunitatea internațională să se alăture dialogului pentru pace în Venezuela


Președintele Republicii Dominicane, Danilo Medina, a reafirmat importanța dialogului pentru poporul Republicii Bolivariene Venezuela, ca mecanism pentru a ajunge la o soluție pașnică de rezolvare a tensiunilor prin care trece națiunea, în timpul Reuniunii Anuale a Forului Economic Mondial, desfășurat la Davos, în Elveția.

“Cred cu tărie că dialogul este cea mai bună soluție pentru Venezuela și pentru poporul său. Nici pentru opoziție și nici pentru guvern, ci pentru milioanele de venezuelani și venezuelane care au nevoie de un răspuns”, a afirmat Președintele în fața audienței internaționale.

În aceste sens, președintele dominican i-a îndemnat pe cei prezenți să sprijine acest efort de dialog, care se desfășoară în țara sa, din luna decembrie a anului trecut. ”În fața dificultăților majore, dialogul devine și mai urgent”, a subliniat acesta.

De asemenea, acesta a anunțat că opoziția venezuelană și Guvernul Bolivarian și-au confirmat astăzi participarea la următoarea sesiune, care este prevăzută pentru 28 și 29 ianuarie.

”Responsabilitatea noastră ca lideri nu este de a adopta poziții, ci de a căuta soluții”, a afirmat acesta în timp ce solicita ca mai multe voci ale comunității internaționale să se alăture dialogului, fără a-și promova propria agendă și fără a spera să câștige capital politic.

“Este necesar ca toți să se convingă de importanța stopării și nu stimulării escaladării violenței care, dacă se va produce, în mod inevitabil va împărți Venezuela în două și, probabil, toată America Latină, a pus Medina verdictul.

Totodată, Președintele a reafirmat poziția de neutralitate a țării sale în cadrul convorbirilor și a subliniat că Republica Dominicană nu a emis și nu va emite nicio judecată de valoare cu privire la ceea ce se întâmplă în Venezuela, “deoarece înțelegem faptul că nu ne incumbă și nu ar fi benefic pentru acest proces”.

Pe parcursul intervenției sale, Medina nu a oferit detalii cu privire la stadiul actual al negocierilor întrucât, așa cum a explicat, la masa negocierilor a fost stabilit principiul ”până când totul este convenit, nimic nu este convenit” și, din acest motiv, nimic din ceea ce a fost negociat nu va fi făcut cunoscut până când ambele părți nu sunt gata să anunțe un acord integral.
De asemenea, președintele dominican a îndemnat poporul venezuelan să caute o soluție pașnică.

“Vă invit să lăsați în urmă polarizarea, interesele sau preferințele particulare și să vă gândiți la un singur lucru: milioane de bărbați și femei, tineri și, mai ales, copii care s-au născut într-o țară frumoasă, plină de bogății, și care merită un viitor în pace”.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets