Declarația finală a celui de al XIII-lea Consiliu Politic ALBA-TCP


consejoCaracas, 10 iunie 2014 (MPPRE)

La sfârșitul celui de al XIII-lea Consiliu Politic al Alianței Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre – Tratatul de Comerț al Popoarelor (ALBA-TCP), cancelarul venezuelean Elías Jaua a dat citire declarației finale.

În document, Miniștrii de Externe și delegații latino-americani s-au solidarizat cu statul Ecuador în fața încercărilor de extorsiune în scopuri politice a sentinței Curții Interamericane a Drepturilor Omului (CIDH) în legătură cu drepturile poporului din Sarayacu, emisă la 27 iunie 2002.

A fost recunoscut demersul statului San Vicente y Las Granadinas în fruntea Comunității Caraibiene (Caricom) și au urat succes Statului Antigua y Barbados pentru asumarea președenției Caricom.

S-a reitarat sprijinul față de Republica Ecuador, care va prezida CELAC în 2015 și va fi sediul celei de a IV-a Reuniuni la Nivel Înalt a Americii de Sud – Africa (ASA), în 2016

 

S-a subliniat importanța asumării, în 2015, de către Republica Bolivariană Venezuela a președenției Mișcării Țărilor Nealiniate.

A fost salutată realizarea reuniunii internaționale anti-imperialiste a oamenilor muncii, la data de 2 iulie 2014, în orașul Cochabamba (Bolivia).

Consiliul Politic al ALBA-TCP a convenit:

– Impulsionarea agendei politice de coordonare între ALBA-TCP și mișcările sociale, prin reuniuni periodice și realizarea reuniunii consiliului mișcărilor sociale al ALBA-TCP, în noiembrie 2014, în Statul Plurinațional Bolivia.

– Continuarea demersurilor de negociere în vederea încheierii tratatului de constituire ALBA-TCP.

– Ratificarea angajării în construirea zonei economice complementare ALBA-TCP-PETROCARIBE, ca spațiu de complementaritate economică și productivă, alcătuită din 21 de țări. În acest sens, s-a convenit colaborarea în scopul realizării sustenabilității programelor și acțiunilor sociale care au ridicat nivelul de viață, semn distinctiv al ALBA-TCP.

– Convocarea, la 27 iunie 2014, la Caracas, Venezuela, a celei de a doua conferințe pe tema țărilor afectate de companiile transnaționale.

– Organizarea unei reuniuni a miniștrilor Comunicațiilor și Informației, în iulie 2014, în vederea stabilirii de strategii comune în materie de comunicare împotriva războiului mediatic.

– Ca parte a acțiunilor de sărbătorire a celei de a zecea aniversări ALBA-TCP, se va realiza o conferință despre reușitele ALBA-TCP, în perioada sesiunii Adunării Generale a ONU la New York.

– Se va sărbători Săptămâna Mondială de informare și celebrare a rezultatelor ALBA-TCP, între 15 – 21 noiembrie 2014.

– Cu ocazia celei de-a zecea aniversări ALBA-TCP se va realiza la Havana, Cuba, pe data de 14 decembrie 2014, o reuniune la vârf în vederea sărbătoririi visului devenit realitate al Comandanților Fidel Castro și Hugo Chávez.

Consiliul Politic al ALBA, alcătuit din miniștrii de Externe ai țărilor membre, a avut loc marți, 10 iunie 2014, la Caracas, pentru discutarea diferitor teme de interes regional, între care s-a remarcat sprijinul față de democrația și pacea din Venezuela, în fața ingerințelor internaționale.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets