DECLARAȚIA ÎNALTULUI REPREZENTANT PENTRU POLITICĂ EXTERNĂ ȘI VICEPREȘEDINTE AL COMISIEI EUROPENE, FEDERICA MOGHERINI, CU PRIVIRE LA VENEZUELA


flag_ueÎn cursul zilei de astăzi m-am întâlnit cu facilitatorii UNASUR, Luis Rodriguez Zapatero și Leonel Fernandez, în contextul eforturilor de dialog care au loc în Venezuela.

Aceștia m-au informat cu privire la recentele discuții dintre Guvernul venezuelean și opoziție. Lansarea unui dialog formal este un pas încurajator care trebuie continuat cu angajamentul deplin al tuturor părților.

Eforturile unite ale Sfântului Scaun și UNASUR de a facilita dialogul sunt cruciale pentru găsirea unor soluții comune și pașnice în beneficiul poporului venezuelean.

Este necesară respectarea principiilor și mecansimelor Constituției, separarea puterilor în stat, statul de drept și libertățile politice. Toate părțile ar trebui să ia parte la un dialog sincer și constructiv, așa cum a evidențiat Papa Francisc ieri, în timpul întâlnirii private cu Președintele Maduro.

În actualul context politic, doar un angajament al dialogului va permite ca țara să treacă peste aceste impasuri. Uniunea Europeană are speranța că, de dragul poporului venezuelean, toate părțile să vor abține de la acțiuni care ar putea spori diviziunea și violența.

De asemena, despre situația din Venezuela am discutat și telefonic cu Secretarul de Stat al Vaticanului, Cardinalul Parolin.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets