Declarația Ministerului de Externe Cubanez


La 30 aprilie, Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat Raportul pe Țări referitor la Terorism pe anul 2013, care reiterează absurda calificare a Cubei ca ”Stat care patronează Terorismul”, pentru a 32-a oară.

Totuși, Departamentului de Stat nu-i rămâne altă opțiune decât să recunoască chiar în propriul Raport că în 2013 ”Guvernul Cubei a sprijinit și auspiciat negocierile dintre FARC și Guvernul Columbiei cu scopul de a se ajunge la un acord de pace între cele două părți”; ”că nu există informații că guvernul cubanez ar fi furnizat armament sau ar fi acordat antrenamente paramilitare grupurilor teroriste”; și că ”membrii ETA rezidenți în Cuba au fost transferați cu cooperarea guvernului spaniol.”

Dar chiar și așa, considerente de ordin politic și nevoia de a justifica cu orice preț blocada, eșuată și unanim respinsă de comunitatea internațională, s-au impus din nou în fața raționalului.

Ca unic pretext care vine în sprijinul acestei acuzații calomnioase contra Cubei, Departamentul de Stat face aluzie la prezența în țara noastră a unor ”fugari” care se sustrag justiției americane, dintre care nici unul, trebuie precizat, nu a fost acuzat de terorism. Unora li s-a acordat azil în mod legitim, în timp ce alții care au comis delicte în Statele Unite, au fost judecați și sancționați corespunzător și au decis să rămână în Cuba după ispășirea sentințelor.

Guvernul Cubei reafirmă că teritoriul național nu a fost niciodată folosit și nici nu va fi vreodată folosit pentru a adăposti teroriști de nici o naționalitate, nici pentru a organiza, finanța sau comite acte de terorism contra vreunei țări din lume, inclusiv Statele Unite. De asemenea, respinge și condamnă fără echivoc orice act de terorism, oriunde, în orice împrejurare și oricare ar fi motivațiile care s-ar aduce.

Guvernul Statelor Unite este cel care folosește terorismul de stat ca armă contra țărilor care se opun dominației lui, folosește metode odioase ca tortura și utilizează tehnologia militară avansată, inclusiv avioane fără pilot, pentru execuții extra-judiciare a presupușilor teroriști, chiar cetățeni americani, și au provocat numeroși morți în rândul populației civile.

Cuba este una dintre țările care, pentru a-și apăra independența și demnitatea, a suferit timp de decenii consecințele actelor teroriste, organizate, finanțate și executate de pe teritoriul Statelor Unite, soldate cu 3 478 de morți și 2 099 mutilați.

Cuba, America Latină, zona Caraibe și lumea întreagă nu vor uita niciodată că Guvernul Statelor Unite este cel care continuă să dea adăpost teroriștilor de origină cubaneză ca Luis Posada Carriles, autorul intelectual al primului atentat terorist contra aviației civile din Emisfera Occidentală, care a provocat explozia în plin zbor, deasupra coastelor din Barbados, a unui avion al companiei Cubana de Aviacion, la 6 octombrie 1976 și moartea celor 73 de pasageri. Paradoxal, sunt ținuți în detenție îndelungată și pe nedrept luptători contra terorismului, Gerardo Hernandez, Ramon Labanino și Antonio Guerrero, pentru delicte pe care nu le-au comis.

Ministerul Relațiilor Externe respinge energic manipularea unei teme atât de sensibile ca terorismul internațional pentru a-l transforma într-un instrument politic contra Cubei și cere să fie exclusă definitiv țara noastră de pe această listă nelegitimă, unilaterală și arbitrară care este o ofensă la adresa poporului cubanez și discreditează chiar Guvernul Statelor Unite.

Havana, 30 aprilie 2014.

Latest Tweets