Declarația Ministrului de Externe Cubanez referitoare la amenda impusă Băncii BNP PARIBAS


La 30 iunie, Departamentele Trezoreriei și Justiției ale Statelor Unite și statului New York au impus o amendă record de 8,970 miliarde dolari băncii franceze BNP Paribas, pentru că nu a respectat regimul de sancțiuni unilateral al guvernului american contra diferitelor țări.

În cazul specific al Cubei, instituția bancară este acuzată, după cum afirmă Procurorul General al Statelor Unite, Eric Holder, că a ”procesast mii de tranzacții cu entități cubaneze, care totalizează peste 1,700 miliarde dolari”.

Această amendă, care constituie cea mai mare amendă impusă vreodată de Guvernul Statelor Unite pentru încălcarea blocadei contra Cubei și a sancțiunilor în vigoare contra terțe țări, încalcă normele de Drept Internațional și este o aplicare extrateritorială și ilegală a legislației americane contra unei entități străine.

În momentele în care se negociază un Acord de liber schimb între Statele Unite și Uniunea Europeană, ne întrebăm dacă aceasta este modalitatea în care guvernul american va continua să-i trateze pe aliați și la ce servesc regulamentele și legile antidot europene dacă nu se aplică pentru protejarea suveranității și intereselor naționale și ale entităților afectate de asemenea arbitrarii.

BNP Paribas se adaugă la lista lungă de entități financiare, comerciale, economice și de alt tip, americane și străine, care au făcut obiectul unor măsuri punitive, în contextul recrudescenței blocadei și, în special, a persecutării financiare a Cubei.

Cu această nouă amendă, guvernul președintelui Obama îi depășește pe toți predecesorii, acumulând penalități contra a zeci de entități, însumând 11 miliarde dolari, aplicate în baza diferitelor regimuri de sancțiuni.

Odată în plus, Guvernul Statelor Unite desconsideră condamnarea zdrobitoare de către comunitatea internațională a acestei politici criminale și eșuate contra țării noastre. Cu acțiuni ca aceasta ignoră și cererile crescânde din partea diferitelor sectoare ale societății americane în favoarea unei schimbări esențiale în politica față de Cuba.

Ministerul Relațiilor Externe denunță această agresiune la adresa suveranității statelor, a normelor de comerț liber și a Drepturlui Internațional.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

 

Latest Tweets