DECLARAȚIA MIȘCĂRILOR SOCIALE LATINO-AMERICANE DE APĂRARE A DREPTURILOR OMULUI, ÎN SPRIJINUL GUVERNULUI VENEZUELEAN CONFRUNTAT CU ATACUL LANSAT DE SECRETARUL GENERAL AL ORGANIZAȚIEI STATELOR AMERICANE LUIS ALMAGRO


osaRepublica Bolivariană Venezuela, 11 martie 2017

Excelenței Sale, Ambasadorul PATRICK ANDREWS
Președintele Consiliului Permanent al Organizației Statelor Americane.-

Noi, cei care semnăm prezenta, cetățeni democrați, iubitori ai păcii, activiști ai mișcărilor sociale, apărători din convingere ai drepturilor omului, apelăm cu tot respectul la Consiliul Permanent al Organizației Statelor Americane (OSA), cu scopul de a-i alerta pe membrii acesteia în legătură cu periculoasa intenție de a încerca să îi convingă de faptul că în Venezuela există o ruptură a ordinii constituționale, o criză umanitară, sau orice altă situație extremă care să îi conducă la aplicarea nejustificată a Cartei Democratice Interamericane la crearea condițiilor care să faciliteze o intervenție armată a Statelor Unite, deoarece măsurile unilaterale coercitive, interzise de dreptul internațional și de Carta acestei Organizații sunt în curs de aplicare.

Majoritatea statelor membre ale Organizației, reprezentate în acest Consiliu, au misiuni diplomatice în Venezuela și, prin urmare, au deplină cunoștință de faptul că încercarea de a ne sancționa țara nu are niciun sprijin. Nu este nicio eroare.

În Venezuela, încă de acum 18 ani poporul a decis să-și construiască propriul drum, din perspectiva democrației participative, ceea ce noi numim, Revoluția Bolivariană. În Venezuela există libertăți fundamentale depline. Avem un guvern care utilizează resursele publice pentru a investi în oameni și, chiar mai mult, acesta este motivul pentru l-am ales, pentru a fi centrul politicilor publice ale acestuia, și al Zeului Piață, astfel încât poporul să devină subiectul principal al actului economic.

În Venezuela avem problemele cu care se confruntă și țările dumneavoastră, cu diferența că avem bogății enorme și, în plus, l-am avut cu noi pe Președintele Hugo Chavez care a ridicat steagul socialismului, al suveranității, al uniunii latino-americane și caraibiene, care a promovat și a practicat în mod energic solidaritatea internațională, susținând visele eliberatoare ale lui Bolívar, Eliberatorul.

În mod paradoxal, cei care din Venezuela sprijină aspirațiile intervenționiste împotriva patriei noastre sunt cei care au dat o sângeroasă lovitură de stat în aprilie 2002, care de atunci nu și-au schimbat conduita intolerabilă și care conduc, împreună cu agenții lor economici și comerciali, un brutal Război Economic împotriva poporului. Mai mult, au făcut în așa fel încât acest război le-a adus profituri mari. Încearcă să aducă la disperare poporul nostru. Caută o confruntare internă. Nu au reușit asta pentru că avem Guvernul Președintelui Nicolás Maduro care a știut, în pofida căderii prețului petrolului, să țină piept războiului economic, adoptând măsuri punctuale care asigură accesul poporului nostru la alimente și medicamente. În plus, încă mai funcționează și își ating obiectivele toate Misiunile și Marile Misiuni, care constituie nucleul programelor sociale ale Revoluției.

Dușmanii democrației noastre bolivariene sunt dușmanii procesului de Dialog Național din Venezuela, deoarece trebuie să păstreze vie tensiunea, scuza pentru a asalta puterea legitimă. Continuă cu încercarea obsesivă, deși au suferit o înfrângere clară în tentativa lor din 11 aprilie 2002. Au fost iertați de Președintele Hugo Chávez, dar de atunci nu încetează, într-un mod sau altul, să ignore și să încalce voința poporului venezuelean de a continua, mai ferm ca oricând, sprijinirea proiectului politic care promovează democrația participativă și activă, fundament primordial al statului democratic social de drept și justiție prevăzut de Constituția Republicii Bolivariene Venezuela.

Așa au acționat, fără nici o schimbare, în mod sinucigaș, intoleranți, violenți, lipsiți de respect față de Constituția Bolivariană, și, deși înainte nu reușiseră, aveau posibilitatea de a se prezenta ca opțiune democratică, din perspectiva Puterii Legislative. Dar nu au făcut asta. Din contră, și-au dezlănțuit furia. Nu au înțeles mesajul transmis de popor.

Ne referim la cei care, deși au obținut suficient sprijin electoral pentru a conduce Adunarea Națională, chiar în ziua instalării, pe data de 05 ianuarie 2016, au prezentat în mod surprinzător, un plan de răsturnare a Președintelui Constituțional al Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, disprețuind faptul că propria noastră Constituție nu conferă Puterii Legislative nici o atribuție de acest fel împotriva Șefului Statului.

Au încercat să creeze confruntări între Puterile Publice, însă Constituția noastră a fost elaborată pentru a menține stabilitatea statului. Este atât de bizară și inconsecventă conduita opoziției antidemocratice, încât după ce a încercat în mod ilegal să proclame înlăturarea Președintele Republicii, i-au cerut acestuia să susțină Mesajul Anual către Națiune, din interiorul Adunării. Nu sunt de încredere.

Din păcate, Adunarea Națională continuă în disprețul deciziei celor care o conduc, membrii acesteia fiind invitați în nenumărate rânduri să revină pe drumul constituțional.

Este necesar, de asemenea, să fie abordate două situații pe care opoziția le utilizează în mod necorespunzător.

În anul 2016, din cauza diferendelor interne majore dintre factorii politici care fac alcătuiesc opoziția, nu au reușit să se pună de acord în vederea activării Referendumului de Revocare în timpul care le-ar fi fost util din punct de vedere politic, adică la jumătatea mandatului prezidențial, așa cum prevede Constituția. În afară de activarea tardivă a mecanismului, au prezentat semnături frauduloase, ilegale, ale unor persoane minore și ale unor persoane decedate, lucru care invalidat procesul greoi al referendumului. Cu toate acestea, prezintă însemnătate faptul esențial că în cazul obținerii unei prezumtive victorii , referendumul ar fi avut loc în 2017, când nu era posibil ca aceștia să ajungă la Miraflores, iar cel care și-ar fi asumat Președinția Republicii până la sfârșitul mandatului, ar fi fost Vice-președintele Executivului. De asemenea, este de menționat că este de notorietate publică faptul că numeroasele acuzații de fraudă și încălcări constituționale comise, a motivat poporul să se organizeze în Comitetul Victimelor Fraudei, ceea ce a activat mecanismele juridice de apărare a drepturilor acestora.

În ceea ce privește presupusa suspendare de către Consiliul Național Electoral, a proceselor electorale pentru Guvernatori, Deputați regionali, Primari și Consilieri, adevărul este că, înainte de orice eveniment electoral, partidele de dreapta, grupate în coaliția MUD [Masa Unității Democratice], precum și partidele de stânga aliate în Marele Pol Patriotic, au o situație legală pe care care trebuie să o abordeze conform legii Partidelor Politice, Întrunirilor Publice și Manifestațiilor, care datează din 1965.

Potrivit acesteia, partidele care nu au câștigat un procent de 1% din voturi în două procese electorale cu caracter național trebuie să efectueze un proces de reînnoire a militantismului cu un procent de 0,5% din voturile electorale din cel puțin 12 state. Este situația partidelor din Marele Pol Patriotic.

Situația partidelor de dreapta grupate în Masa Unității Democratice MUD, constă în faptul că, în conformitate cu aceeași Lege, partidele politice care nu și-au folosit cardurile electorale, simbolurile și emblemele în două procese electorale naționale, sunt DESFIINȚATE, adică eliminate. Aceasta este situația lor. Cu toate acestea, Curtea Supremă de Justiție a decis că pot fi reînființate, cu scopul de a nu fi eliminate.

În pofida apelului lansat comunității internaționale, ca atât timp cât nu este clarificată situația legală a partidelor, Consiliul Național Electoral nu poate convoca alegerile regionale conform calendarului prevăzut. Numai Partidul Socialist Unit al Venezuelei (PSUV) și alte trei grupări total noi sunt singurele organizații care ar fi eligibile să participe la scrutinele electorale.

Din păcate, opoziția intolerantă, lacomă de putere, nu a fost capabilă să-și înțeleagă rolul și nici responsabilitățile care-i revin în calitate de parte importantă a Puterii Publice Naționale.

osa1Domnule Președinte al Consiliului,
Stimați Reprezentanți Permanenți,
Dialogul a fost și este singura opțiune care a fost încurajată în țara noastră în perioada Revoluției democratice, care se bucură de sprijinul marii majorități a poporului venezuelean și, totodată, are susținerea Papei Francisc, a UNASUR [Uniunea Națiunilor Sud-Americane] și a foștilor președinți Martin Torrijos – fostul președinte al Republicii Panama, Leonel Fernández – fostul președinte al Republicii Dominicane, și a fostului președinte al Spaniei José Luis Zapatero.

În apărarea suveranității sale, poporul nostru și-a sacrificat viața pentru a construi o patrie comună și, în cazul în care este necesar, nu ar ezita să repete acest măreț act pentru a o apăra, astfel că la nivelul comunității internaționale, înțelege și acceptă exclusiv relațiile fundamentate pe respectarea strictă a principiilor dreptului internațional, între care prevalează autodeterminarea și suveranitatea populară.

Istoria popoarelor constituie o scrisoare de prezentare care vorbește de la sine și, în pofida faptului că unii încearcă să o distorsioneze, să o oculteze, să o întineze, aceasta rămâne în memoria istorică de-a lungul generațiilor și se manifestă în mod incontestabil în corpul social.

În acest sens, Organizația Statelor Americane deține dovezi certe cu privire la profunda convingere democratică, de pace și dialog. Venezuela a demonstrat că apreciază în mod profund pacea și a întreprins eforturi susținute în vederea menținerii păcii în întreaga regiune. Este prezentă, sub numeroase forme, amprenta generoasă a susținerii pe care au oferit-o întotdeauna, Comandantul Hugo Chávez dar și actualul nostru Președinte Constituțional Nicolás Maduro Moros, spre exemplu, dialogului și negocierilor de pace în Columbia.
Nu putea fi diferit ceea ce dorește și a garantat poporul nostru pentru sine.

Constituie un motiv de îngrijorare însă noua etapa a planului intervenționist trasat de cei care pretind să distorsioneze voința poporului venezuelean.

RESPINGEM, condamnăm faptul că Luis Almagro, figură obsesivă, slugarnică și viscerală a Washingtonului, nucleul puterii nord-americane, urmând indicațiile publice și bine cunoscute ale acestuia din urmă, încearcă să invoce împotriva patriei noastre Carta Democratică Interamericană.

Este o banalitate, dar trebuie să o spunem. Luis Almagro NU ne reprezintă. Nu îi recunoaștem nicio atribuție de a vorbi sau de a acționa în numele poporului venezuelean. Mai mult chiar, conduita pe care a manifestat-o în mod deschis, ne permite să conchidem că nu are sau că este chiar lipsit de statutul moral, emoțional și intelectual de a se reprezenta pe sine însuși și este surprinzător faptul că OSA [Organizația Statelor Americane] cheltuiește resursele financiare pe care nu le are, pentru a da sprijini starea de beligeranță a celui care încearcă să-și aroge competențe care revin Statelor Membre.

Noi, popoarele continentului, constatăm cu surprindere și indignare o asemenea obscenitate.

De asemenea, suntem foarte conștienți de faptul că, Adunarea Generală a OSA în Republica Dominicană a îndemnat acest organism permanent să soluționeze conduita deplorabilă a lui Luis Almagro și să nu respecte Cartea OSA. O sarcină aflată în curs de rezolvare.

Noi, cei care semnăm prezenta, nu ezităm să ne îndeplinim sarcinile. Ne revine sarcina apărării asidue a patriei noastre pe baza adevărului obiectiv, a afirmațiilor noastre, a mărturiei noastre, cu profundă convingere democratică. NU VOM ACCEPTA în mod pasiv mașinațiunile conspirative și intervenționiste ale celui care demult ar fi trebuit să fie înlăturat din funcția de Secretar General pe care în mod nedemn o exercită.

Domnule Președinte,
Domnilor Reprezentanți Permanenți,
Condamnăm, respingem și ne exprimăm opoziția ca OSA să retrogradeze, așa cum încearcă Almagro, să se transforme în pionul care a fost în trecutul recent.

Nu este un secret faptul că Guvernul anterior al Statelor Unite, tutelat de puternicele grupuri de lobby ale corporațiilor transnaționale, a impus un plan grosolan de destabilizare a modelului politic bolivarian, cu activarea Decretului Executiv promovat de Barack Obama, prin care, fără niciun argument și fără nicio dovadă, ne-a calificat poporul ca ”o amenințare neobișnuită și extraordinară” la adresa securității și politicii sale externe.

Planul conspirativ are implicații militare, după cum a fost prezentat de Generalul John Kelly la data de 12 martie 2015 în Comisia pentru Servicii Armate a Senatului Congresului Statelor Unite, confirmat de amiralul Kurt Tidd într-o prezentare din februarie 2016, denumită Operațiunea ”Venezuela Freedom-2”.

Prevenim totodată delegațiile Statelor Membre că noua administrație a Statelor Unite, confruntată cu grave probleme interne, care de-a lungul îndelungatei sale activități ilegale și ilicite de imixtiune a adunat persoane cu dizabilități fizice, emoționale și intelectuale, a cedat presiunilor și a decis să ignore promisiunea electorală că nu va încerca să impună modelul său politic altor țări, promisiune pe care a făcut-o tinerilor nord-americani aflați la vârsta îndeplinirii serviciului militar, precum și numeroșilor veterani.

Intervenția este iminentă. Din acest motiv, Luis Almagro, conștient de ilegalitatea și ilegitimitatea sa, le-a cerut ONG-urilor locale finanțate de USAID și de NEG, care nu au avut curajul să respingă lovitura de stat din aprilie 2002 și nu au condamnat niciunul din abuzurile fascismului, cere excluderea Venezuelei din OSA. În mod evident, este un joc murdar deplin cunoscut în cadrul organizației, unde toți știu cine este cine. Nu este nicio surpriză.

Domnule Președinte al Consiliului,
Distinși Reprezentanți Permanenți,
Niciodată în istoria Republicii Bolivariene Venezuela, poporul venezuelean nu a fost atât de ferm în apărarea propriilor drepturilor. Ne exercităm în mod deplin aceste drepturi. Avem înrâurire asupra deciziilor publice și, totodată, avem sarcini și responsabilități de îndeplinit. Aceste constau, între atâtea altele, în apărarea suveranității noastre, a Președintelui Constituțional al Republicii Bolivariene Venezuela Nicolás Maduro Moros, pe care l-am ales în mod liber, a democrației noastre, a modelului politic pe care ni l-am asumat și care, să nu uităm, constituie un imperativ prevăzut de Carta constitutivă a acestei organizații.

Vă invităm să nu vă lăsați induși în eroare. Vă invităm să continuați susținerea Dialogului Național, întrucât popoarele surori pe care dumneavoastră le reprezentați în acest onorabil Consiliu Permanent nu vă vor ierta această amăgire.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets