Declarația Vice-ministrului de Externe Abelardo Moreno


Cuba a primit cu satisfacție deciziile adoptate de Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene care a avut loc la 6 decembrie 2016 la Bruxelles, prin care blocul comunitar a încheiat procesul de consultări și decizii interne privitoare la Acordul de Dialog Politic și Cooperare dintre Cuba, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Statele Membre, pe de alta.

Cuba recunoaște în mod deosebit, înalta semnificație politică a deciziei care permite derogarea definitivă a așa numitei Poziții comune din 1996, care de la adoptarea sa a fost ferm respinsă de țara noastră, datorită caracterului ei de amestec, selectiv și discriminatoriu. Această politică unilaterală fusese depășită de facto, după cum o arată evoluția pozitivă pe care în ultimii ani au avut-o legăturile Cubei cu Uniunea Europeană și Statele Membre.

Pentru Cuba era imperios necesar ca asemenea vestigii ale trecutului, care contravin bazelor de egalitate, reciprocitate și respect, pe care se dezvoltă relațiile cu Uniunea Europeană din 2008 încoace, să fie abolite complet.

Deciziile adoptate de UE crează condițiile propice pentru semnarea Acordului menționat, ceea ce va dota pentru prima oară relațiile dintre cele două Părți cu un cadru contractual reciproc, respectuos și reciproc avantajos pentru dezvoltarea dialogului politic și a cooperării, inclusiv facilitarea comerțului.
Havana, 6 decembrie 2016

(Cubaminrex)

Latest Tweets