Declarațiile Purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia respinge sancțiunile decretate de S.U.A. împotriva Venezuelei


minextrusiaRespingem cu hotărâre sancțiunile unilaterale împotriva Statelor suverane. Măsurile de presiune financiară anunțate recent asupra Venezuelei și a președintelui Nicolas Maduro, au fost impuse de Washington chiar atunci când în țara latino-americană s-au înregistrat semne ale unei stabilități a situației interne după alegerișle Adunării Naționale Constituante: s-a diminuat puțin din intensitatea protestelor din stradă, s-a elaborat calendarul viitoarelor alegeri, inclusiv alegerile guvernamentale și prezidențiale. S-au făcut câțiva pași pentru începerea interacțiunii cu Adunarea Națională opusă guvernului, care, din păcate, au fost respinși de către liderul radical.

În acest context, sancțiunile sectoriale impuse împotriva sectoarelor petroliere și financiare din Venezuela, vizează în mod clar aprofundarea destabilizării din țară și agravarea problemelor economice. Îi încurajează pe cei ireconciliabili care nu văd posibilitatea de a-și realiza ambițiile politice fără a nu obliga actualele autorități venezuelene de a se retrage de la putere.

Atitudinea autorilor sancțiunilor este impregnată de cinism. Conform declarațiilor reprezentanților oficiali ai S.U.A., administrația studiază opțiunile de a continua restrângerea politicii, inclusiv o eventuală folosire a forței împotriva Venezuelei ’’în cazul în care situația se înrăutățște acolo’’. Apare această întrebare: Care este scopul impunerii sancțiunilor SUA? Pentru a beneficia economia venezueleană? Este evident că însăși logica sancțiunilor presupune o escaladare a tensiunilor.

Am avertizat în repetate rânduri riscul la care se supun dacă în Venezuela confruntarea internă atinge un nivel care poate amenința existența Statului venezuelean.

Provocarea și stimularea din exterior a destabilizării situației politice interne nu poate beneficia cetățenii venezueleni obișnuiți, oricare ar fi ideile lor politice. Ceea ce lipsește este chiar contrariul: să ajute la inițierea dialogului între principalele forțe politice ale țării, ceea ce ar putea crea condiții pentru soluționarea situației economice. Rezolvarea acestei sarcini necesită, în mare parte, un sprijin politic extern.

Suntem dispuși să ajutăm la soluționarea problemelor Venezuelei în măsura în care permite dinamica internă a acestui Stat. Suntem convinși că nu există alternativă la negocierile pașnice și responsabile, legale și fără intervenții externe. Tot ceea ce depășește cadrul legal are drept scop subminarea ordinii constituționale în Venezuela, și conduce la noi interdicții pentru cetățenii țării.

Vom analiza cu atenție consecințele sancțiunilor impuse de SUA și posibila sa influență în interesele Rusiei și ale companiilor ruse. Dar, de la bun început putem spune că nu vor influența decizia noastră de a dezvolta și consolida cooperarea cu națiunea prietenă din Venezuela.

Scris de MAE Rusia
Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets