Delcy Rodríguez: îndeplinim o agendă încadrată în prietenia și solidaritatea popoarelor


Delcy-RodríguezSan Cristobal și Nieves, 22 februarie 2015 (MPPRE)

Ministra Puterii Populare pentru Relații Externe, Delcy Rodríguez, continuă cu agenda internațională de lucru pe care a inițiat-o pe 20 februarie, aceeași pe care până acum a catalogat-o drept fiind extinsă și productivă. „Caraibe reprezintă pentru noi un scut al demnității împotriva atacurilor imperialiste”, a reiterat aceasta în fiecare din țările vizitate, unde, de asemenea, a reafirmat apelul la unitatea latino-americană și caraibiană, denunțând campania imperialistă împotriva Revoluției Bolivariene.

Surinam

Turul internațional al Ministrei venezuelene a Afacerilor Externe a început vinerea trecută odată cu vizita sa în Surinam; în această națiune caraibiană a fost primită de către omologul său, Winston Lackin, alături de care a revizuit acordurile bilaterale în vigoare și a semnat un acord nou pentru crearea unei companii mixte care să permită obținerea operativității și a continuității proiectelor prevăzute în agenda PetroCaribe.

Trinidad și Tobago

În aceeași vineri, ministra Relațiilor Externe a sosit în capitala Trinidad și Tobago, Puerto España, pentru o vizită punctuală, dar importantă, în timpul căreia s-a întâlnit cu ministrul de externe, Winston Dookeran, în cadrul căreia s-au revizuit acorduri în domeniul energetic care urmează a fi semnate în curând.

Antigua și Barbuda

Sâmbătă, 21 februarie, ministra venezueleană de externe a ajuns în această națiune caribiană pentru a revizui și evalua progresele acordurilor și convențiilor semnate de ambele Guverne. La finalul întâlnirii cu Primul Ministru, Gaston Browne, Rodríguez a declarat: „continuăm să revizuim agenda PetroCaribe în cadrul unei agende de lucru care a fost prevăzută acum câteva săptămâni”. Ministra a informat cu privire la noile acordurile posibile care se vor semna în următoarele luni.

Santa Lucía

În continuarea turului său, Ministra de externe Rodríguez a vizitat Santa Lucía unde s-a întâlnit cu primul ministru, Kenny Anthony, pe care l-a însoțit la inaugurarea Podului Alba (Puente del Alba). „Este o operă importantă de solidaritate care arată frumusețea Alba” a declarat ministra, „podul a fost inaugurat într-o zonă rurală care fusese distrusă în urma unui uragan lucru ca a efectat grav comunicarea în acea zonă”.

Rodríguez a spus că aceste acțiuni au fost finalizate cu succes datorită Fondului de Solidaritate al Băncii Alba, „acestea sunt proiectele care salvează uniunea, prietenia, solidaritatea și cooperarea complementară dintre popoarele noastre”.

Diplomata venezueleană a participat, de asemenea, la actul de donație a șapte mii de „canaimitas” (laptop-uri cu programe de studiu elaborate în baza unui software gratuit, special concepute pentru a promova învățarea manevrării noilor tehnologii) într-o școală din Santa Lucía, „a fost un act emoționant care ne-a permis să ne aliniem cu viitorul țării, mai ales că se sărbătorea cea de-a șaisprezecea aniversare a independenței sale”.

În acest sens, se reamintește că Alianța Bolivariană pentru Popoarele Americii Noastre-Tratat de Comerț al Popoarelor (Alba-TCP) este o alianță politică, economică și socială pentru apărarea independenței, autodeterminării și identității popoarelor care o formează, creată pe 14 decembrie 2004.

Printre obiectivele sale se numără producerea de schimbări structurale și sistemul de relații necesare pentru a atinge o dezvoltare integrală indispensabilă pentru continuarea existenței națiunilor ca suverane și corecte. În prezent, țările care alcăuitesc Alba-TCP sunt: Venezuela, Cuba, Bolivia, Nicaragua, Dominica, Antigua și Barbuda, Ecuador, San Vicente și Las Granadinas, Santa Lucía, San Cristóbal și Nieves și nu în ultimul rând, Granada.

San Cristobal și Nieves

Culminând cu vizita sa în Santa Lucía, Delcy Rodríguez a călătorit la San Cristobal și Nieves, unde a transmis un salut fratern și solidar proaspătului ales prim ministru Timothy Harris, din partea președintelui bolivarian Nicolás Maduro și poporului venezuelean.

Ca parte integrantă a vizitei, s-au discutat probleme pertinente cu privire la proiectele care se află în desfășurare în cadrul ALBA și PetroCaribe, organisme în care ambele țări sunt membri deplini.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets