Deputații cubanezi resping decizia unilaterală a Statelor Unite


Havana, 2 iulie (PL).

Deputații a două comisii ale Parlamentului cubanez au respins includerea Cubei pe lista Departamentului de stat american referitoare la traficul de persoane și au denunțat caracterul selectiv și discriminatoriu al listei.

”De asemenea, reafirmăm că nimeni, oricât de puternic ar fi, nu va putea să-i împiedice pe copiii noștri să crească zâmbitori, ei fiind bunul cel mai prețios al Revoluției Cubaneze”, se afirmă în declarație.

Declarația a fost aprobată de comisiile de Relații Internaționale și de protecție a tineretului, Copiilor și pentru Egalitatea în drepturi a Femeilor, din Adunarea Națională a Puterii Populare (Parlamentul) din Cuba.

La 20 iunie Cuba a fost inclusă pe lista Departamentului de stat cu țările care ”nu îndeplinesc integral standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane și nu fac eforturi semnificative în acest sens”, amintește textul aprobat de membrii ambelor comisii.

De asemenea, se menționează că Guvernul cubanez a respins această măsură în ziua următoare prin vocea directorului general pentru Statele Unite din Ministerul cubanez de Externe, Josefina Vidal, care a declarat răspicat că Cuba nu a solicitat să fie evaluată de Washington și nici nu are nevoie de recomandări de la guvernul SUA care are o lungă istorie de încălcări ale legilor în acest domeniu.

Legislatorii celor două comisii consideră că ”țara care încalcă constant drepturile copilului, fetițelor și femeilor – cum am văzut recent cazul fetițelor care ajung neînsoțite pe teritoriul american și sunt închise cu nerușinare în închisori – nu are autoritatea morală să condamne Cuba”.

Textul mai adaugă că cifrele celor exploatați prin muncă și sexual, lipsesc din marea presă americană, constituie o mostră de standard dublu al acestui guvern.

Declarația reafirmă că includerea pe această listă, din motive evident politice, vrea să justifice blocada economică, comercială și financiară pe care Washington o menține contra Havanei de peste cinci decenii, ceea ce duce la aplicarea de sancțiuni financiare.

Declarația susține că guvernul american strânge tot maimult asediul economic provocând daune severe copiilor, tineretului, femeilor și întregului popor cubanez.

Cele 10 comisii ale Parlamentului cubanez au început astăzi două zile de sesiuni, ca parte din a treia perioadă de sesiuni ale celei de-a 8-a legislaturi. (Prensa Latina)

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets