Dezbaterea constituantă va include statele țării

Dezbaterea constituantă va include statele țării


Caracas, 14 mai 2017 (AVN)
Comisia Prezidențială pentru Constituantă va avea dezbaterea privind bazele de funcționare ale acestui mecanism pentru toate statele din țară, pentru a extinde și mai mult participarea populară la acest proces, a explicat Elias Jaua.

Jaua, care prezidează această comisie, a declarat că ideea este de a extinde dezbaterea, pentru ca toate sectoarele să își prezinte contribuțiile și propunerile privind organul Constituant, organ care are ca bază pacea, stabilitatea politică, consolidarea programelor sociale și promovarea dezbaterii politice. El a menționat că în desfășurare este programată o întâlnire pe care să o aibă comisia cu sectoarele comitetului de afaceri, muncitorilor, religiei, primarilor și guvernatorilor, pentru a explica motivele și propunerile numitei puteri inițiale.

Acesta a menționat că echipele tehnice care alcătuiesc activitatea Comisiei Prezidențiale vor lucra în elaborarea propunerii privind bazele de date pe care Șeful Statului le va înmâna Consiliului Național Electoral (CNE), putere care, apoi, va trebui să determine condițiile, regulile și termenele în care vor fi alesi constituenții. Este vorba de construirea unor baze de conviețuire reciprocă, în care să coexiste două modele politice, este unul dintre obiectivele inițiativei organului Constituant.

„Este o oportunitate pentru stabilitatea politică, pentru a rezolva problemele economice, și de a extinde și consolida sistemul de protecție socială, de a vindeca rănile sociale cauzate de tot acest conflict. Avem nevoie de stabilitate politică, avem nevoie de reguli minime de trai”, a spus el.

Jaua a declarat că discuțiile cu privire la această inițiativă constituțională, cuprinsă în articolele 347, 348 și 349 din Carta Magna, a permis întâlnirea cu sectoarele cu care nu au avut contact regulat.

În cazul opoziției, și-a exprimat preocuparea conducerii politice a Guvernului pentru poziția pe care a luat-o un sector radical din Masa Unității Democratice (MUD), care a decis să nu aibe un dialog cu Executivul legitim din Venezuela.

„Este foarte îngrijorător și nejustificat (…) niciodată înainte nu am văzut aceste manifestații care încalcă cele mai prețioase valori ale societății”, a avertizat el.

Acesta a apreciat poziția partidelor de opoziție, care au participat la dezbaterile privind Adunarea Constituantă. A subliniat, în numele conducerii politice a Guvernului, că nu toate sectoarele care se opun chavismului se bazează pe violență ca o modalitate de a face politică. Și-a exprimat îngrijorarea Guvernului pentru refuzul Conferinței Episcopale Venezuelene (CEV) de a se alătura inițiativei constituționale, chiar și atunci când Papa Francisc le-a cerut episcopilor să fie prezenți la dialog. „Am trimis o a doua invitație și până acum nu am primit nici un răspuns de la ierarhia politică”, s-a plâns acesta.

Acesta a denunțat, de asemenea, că de îndată ce Executivul a anunțat convocarea Adunării Constituante, Julio Borges, care exercită ilegal președinția Adunării Naționale pentru că a fost ales în timp ce instanța era în dispreț, a călătorit la Washington pentru a avea întâlniri cu „structura de securitate națională și militară a Statelor Unite”.

După această întâlnire, Jaua a avertizat despre faptul că în țară s-a intensificat violența și se pune presiune „foarte mare” pe diverse sectoare politice pentru a nu participa la dezbaterile Adunării Constituante. A avertizat că există o barbarie promovată de opoziție și are ca scop să „profite de putere” bazată pe „distrugerea societății”, și cu acest lucru „să justifice dispariția” regimului lui Chavez ca o forță actuală și populară.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets