DIABLOS DANZANTES DE CORPUS CHRISTI


Los-Diablos-Danzantes-De-VEÎn perioada 5 – 7 decembrie 2012 are loc, în Franţa, la Paris,   Reuniunea Comitetului Internaţional pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), în cadrul căreia se va decide includerea în Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a manifestărilor naţionale, de tip popularo-religios: Diablos Danzantes de Corpus Christi de Venezuela.

 

Considerând că acest eveniment reprezintă un mare succes al politicii Guvernului Bolivarian de promovare la nivel mondial a patrimoniului cultural al ţării noastre, Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela doreşte să fie cunoscut şi în România

DIABLOS DANZANTES DE CORPUS CHRISTI

 Ritualurile Corpus Christi sunt  evenimente cadru în religia catolică pentru a sărbători Taina Euharistiei. Încă din secolul al XIII-lea, Biserica Catolică a declarat a noua zi de joi după Joia Sfântă, ca fiind ziua în care se sărbătoreşte Sfântul Sacrament al Altarului.

Sărbătoarea Corpus Christi,  ajunge în Venezuela odată cu spaniolii şi evolueză de la o viziune cosmică şi optică a popoarelor aborigiene, africane şi europene către noi forme şi manifestări pline de intensitate religioasă.

Începând cu secolul al XVII-lea, în diferite zone, Sărbătoarea Corpus Christi a fost marcată ca un adevărat ritual religios care îmbină rădăcinile cultural-populare, cu religia şi credinţa Bisericii Catolice, fiind cunoscută ca Diablos Danzantes de Corpus Christi.

Diablos Danzantes de Venezuela sunt rezultatul unei apropierii din ce în ce mai pregnante faţă de creaţia şi imaginarul popular, fiind nişte grupări sau frăţii, care reprezintă practicile malefice în întregul teritoriu naţional.

Astăzi, mai convieţuiesc, pe teritoriul venezuelean, 11 Frăţii, identificate cu numele localităţilor de care aparţin: Cada, Cuyagua, Chuao, Ocumare de la Costa, Turiamo, San Millan, Patanemo, Tinaquillo, San Rafael de Orituco de Yare y Naiguata.

În cadrul acestor manifestări participă creştini, care spun jurăminte închinate Sfântului Sacrament al Altarului, numite “Promisiuni”, pentru dorinţele cerute, prin preluarea reprezentării răului în faţa binelului.

Manifestările  Frăţiilor Diablos Danzantes del Corpus Christi constituie un exemplu clar al integrării istorice a diferitelor  componente etnice şi culturale care au contribuit la conturarea identităţii venezuelene, oglindă a tradiţiilor şi diversităţii care transmite valori precum solidaritatea sau credinţa comunităţilor practicante, făcând vizibil, din punct de vedere local, naţional şi internaţional, un sistem de colaborare şi sprijin care serveşte drept exemplu de bună practică socială în temeni de convieţuire şi dinamism cultural.

 

Latest Tweets