Dialogul pe teme migratorii dintre Cuba si Statele Unite a fost calificat drept respectuos


Washington, 9 iulie, Prensa Latina.

Delegațiile Cubei și Statelor Unite au susținut astăzi o nouă rundă de convorbiri pe tema migrației într-un climat calificat drept respectuos.

Întâlnirea a fost prezidată de subsecretarul aisstent al Biroului pentru Afacerile Emisferei Occidentale din Departamentul de Stat, Edward Alex Lee, și directoarea generală pentru relația cu Statele Unite din Ministerul cubanez de Externe, Josefina Vidal Ferreiro.

Conform unei declarații de presă a delegației cubaneze, la întâlnire a fost evaluată îndeplinirea angajamentelor asumate de ambele părți prin acordurile migratorii în vigoare.

La convorbiri au fost evaluate rezultatele fiecărei părți și în comun pentru a preveni imigrația ilegală, traficul de persoane și frauda cu documente migratorii, inclusiv realizarea unor întâlniri tehnice și schimburi, cu participarea instituțiilor abilitate din cele două țări.

Partea cubaneză a făcut o actualizare a rezultatelor implementării noilor proceduri migratorii cubaneze intrate în vigoare în ianuarie 2013.

În același timp, și-a exprimat satisfacția pentru că ambele guverne au convenit, la începutul lui iulie, implementarea Procedurilor Tehnice Operaționale de Căutare și Salvare care vor permite autorităților din cele două țări să coopereze în eforturile de salvare de vieți ale persoanelor care ar putea să se afle în pericol.

Încă odată, delegația cubaneză a insistat că traficul de imigranți și imigrația ilegală nu vor putea fi eradicate și nici nu se va reuși o imigrație legală, sigură și ordonată atâta timp cât rămâne în vigoare politica ”picioare uscate-picioare ude” și Legea de Acomodare Cubaneză.

Această lege încurajează și intrările neregulate în Statele Unite din terțe țări, de cetățeni cubanezi care pleacă legal din țară, se spune în declarație.

Aceste practici contravin măsurilor adoptate de Cuba pentru normalizarea fluxului migratoriu și facilitarea călătoriilor cetățenilor cubanezi și interesului ambelor guverne de a crește eficacitatea operațiunilor de prevenire și combatere la imigrației ilegale și a contrabandei de emigranți, se subliniază în text.

Partea cubaneză și-a exprmat profunda preocupare pentru problemele serioase create serviciilor consulare ale Secției de Interese a Cubei de la Washington și cetățenilor cubanezi, americani și străini rezidenți în Statele Unite datorită întreruperii serviciilor bancare.

Nota amintește că în urma restricțiilor în vigoare derivate din politica de blocadă economică, comercială și financiară instituită de Guvernul american contra Havanei, a fost imposibil să se găsească vreo bancă care să-și asume conturi bancare ale misiunilor diplomatice cubaneze.

De asemenea, partea cubaneză a respins ca nefondată includerea Insulei caraibiene pe lista de state care patronează terorismul internațional.

În fine, delegația Cubei a reiterat disponibilitatea de a menține aceste schimburi în viitor datorită importanței pe care o au pentru cele două țări.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets