După 524 de ani, continuăm cu rezistența anti-imperialistă


524ani_rezistentaCaracas, 12 octombrie 2016 (AVN).

Pe data de 12 octombrie, poporul venezuelean comemorează Ziua Rezistenței Indigene de a revendica luptele popoarelor indigene, și de a respinge exploatarea colonială care a instaurat o schimbare culturală, și în 1492 a început unul dintre cele mai mari genocide ale omenirii.

Comemorarea datei a devenit o revendicare permanentă în Venezuela, după ce în 2002, liderul Revoluției bolivariene, Hugo Chavez, a aprobat decretul numărul 2028 pentru a comemora evenimentul în dimensiunea sa socială adecvată: Ziua Rezistenței Indigene, și nu cum doreau academiile: “ziua Cursei” sau “descoperirea Americii”.
Timp de mai mulți ani, poporul venezuelean a crezut în teoria “descoperirea Americii” de către Cristofor Columb, și chiar în “civilizația” popoarelor indigene. Această versiune a fost răspândită și susținută în școli, licee și universități. Multe generații au crescut adorând călăul originii lor indigene.

Dar povestea a fost mult mai complexă decât o simplă descoperire. Alte studii istorice, șterse din imaginarul social al populației, indică faptul că descoperirea practic, a fost o cruciadă a sclaviei, subjugarea și sacrificarea populației indigene de către forțele militare coloniale. Multe comunități indigene au luptat, au rezistat și au murit pentru apărarea culturii, a identității lor.

“Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: ceea ce a fost în America, a fost un genocid, aici nu a avut loc nici o descoperire, nici o civilizație, nici evanghelizare, sau întâlnire, aici a avut loc cel mai mare genocid cunoscut vreodată în istorie”, a spus Comandantul Chavez în 2008.

Fapta originală nu este recunoscută doar de o dată, ci și, de asemenea, în cadrul sistemului juridic venezuelean. Un capitol din Constituția Republicii Bolivariene Venezuela garantează drepturile omului pentru popoarele indigene, precum și 11 legi și crearea unui minister.

“Popoarele indigene sunt recunoscute ca fiind o parte esențială a acestei țări, destul cu excluderea, cu discriminarea, să îi punem pe frații noștri indigeni pe primul loc al iubirii noastre, al recunoașterii, afecțiunii noastre, angajamentului nostru. Mai sunt încă multe de făcut”, a spus Chavez.

Președintele Republicii, Nicolas Maduro, păstrează în vigoare moștenirea odată cu instalarea din 2014 a Congresului Prezidențial al Puterii Populare pentru Popoarele Indigene, cu scopul de a primi propuneri de la comunitățile indigene în construirea socialismului bolivarian.

America de Sud în prim plan

La fel ca Venezuela, alte națiuni au decis să onoreze lupta a mii de indigeni care au fost uciși și înrobiți de invazia europeană.
Nicaragua comemorează pe 12 octombrie Ziua Rezistenței Indigenilor, a Negrilor și Populară, în onoarea luptei popoarelor indigene și a patrimoniului cultural pe care l-au lăsat moștenire acestei națiuni.

În Bolivia este sarbătorită ca Ziua Decolonizării, ca parte a plurinaționalității care recunoaște popoarele indigene ca entități istorice și politice distincte; în Argentina, din 2010, este considerată ca fiind Ziua Respectului pentru Diversitatea Culturală.

În cadrul Zilei Rezistenței Indigene, miercuri, 12 octombrie, popoarele indigene din Venezuela s-au mobilizat în Caracas pentru a reafirma angajamentul lor față de Revoluție și pentru a apăra țara împotriva amenințărilor imperialiste care vor destabilizarea păcii și suveranității națiunii.

Tot în această zi, așa cum se obișnuiește de cinci ani, a avut loc ediția VI a Jocurilor Sportive Naționale Autohtone Indigene, care au loc până pe 14 octombrie în statul Monagas, cu participarea a 536 de reprezentanți din 44 de populații indigene, care constau în competențe vechi de origini antice.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets