Elías Jaua evidențiază aspecte ale acordului Mercosur în vederea constituirii zonei economice complementare

Elías Jaua evidențiază aspecte ale acordului Mercosur în vederea constituirii zonei economice complementare


Caracas, 30 iulie 2014 (SIBCI)

Cancelarul Republicii Bolivariene Venezuela, Elías Jaua, a evidențiat miercurea trecută, într-o conferință de presă, succesul Reuniunii Prezidențiale a Mercosur desfășurate marți la Caracas, menționând că acordul semnat de către mandatarii blocului ratifică intenția de creare a unei zone economice complementare cu Caraibii și America Centrală.

ʺAcest lucru rezumă viziunea Comandantului Hugo Chávez conform căreia America de Sud nu poate sta cu spatele la zona Caraibilor și la America Centralăʺ, a spus el.

A arătat, totodată, că Venezuela și-a îndeplinit obiectivele fundamentale propuse în momentul asumării, în iulie 2013, a Președinției pro tempore a blocului.

În declarația semnată marți de mandatarii grupului regional se ratifică în unanimitate intenția de stabilire a unui mecanism de dialog politic și de cooperare economică și comercială pentru promovarea creării acestei zone economice complementare cu Alba, Caricom și PetroCaribe, în scopul realizării unui comerț complementar just și echilibrat, care să răspundă dezvoltării popoarelor.

S-a semnalat, de asemenea, că în maximum 60 de zile țările membre se vor reuni din nou pentru a promova negocieri în scopul generării instrumentului juridic de constituire a acestei zone economice.

Inițiativa trebuie să prevadă creșterea comerțului de bunuri originare, evaluarea acordurilor și legislațiilor comerciale în vigoare, definirea programelor de cooperare comună, schițarea de mecanisme care să asigure un mai bun echilibru al schimburilor, articularea întreprinderilor publice cu cele private și promovarea de proiecte comune, alianțe și asocieri strategice pentru dezvoltarea științei și tehnologiei.

Se propune, de asemenea, impulsionarea întreprinderilor mici și mijlocii, organizarea de târguri, misiuni și expoziții, dezvoltarea de acțiuni îndreptate spre crearea de capacități și difuzarea de programe de cooperare și asistență între țările participante.

Jaua a remarcat că acest Summit Mercosur a încunutat 15 zile de activități internaționale. În opt zile, 11 Șefi de Stat și de Guvern s-au aflat în Venezuela participând la evenimente multiple.

În paralel, Republica Bolivariană Venezuela a participat, în Buenos Aires, la constituirea grupului director al Băncii Sudului, un pas înainte spre punerea sa definitivă în funcțiune.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets