EMBARGOU SAU BLOCADĂ


blocada-cuba_60991De Arthur Gonzalez (postat  de Heraldo Cubano)

Nici una, nici alta. Conform documentelor oficiale  ale Guvernului Statelor Unite din data de 18 ianuarie 1962, este ”un război economic pentru a  face ca regimul comunist să eșueze în efortul său de a satisface necesitățile țării”. Acest program poate fi consultat la Departamentul de Stat, arhiva centrală, 737.00/1-2062 și în Foreign Relations Volumen X, Cuba, 1961-62, sunt propriile lor documente nu propagandă castristă.

În permanență, mulți funcționari americani și chiar Departamentul de Stat, insistă să denumească acțiunile lor contra economiei cubaneze drept un ”embargou bilateral”, modalitate de a-și construi propaganda mincinoasă cu care vor să înșele opinia publică mondială.

Fără să-și dea seama  ce favoare le  face  denunțărilor Cubei, site-ul finanțat de americani, Diario de Cuba/Espana,  la 4 martie 2014 a publicat un articol în care afirmă că: ”Lanțul de suuper-magazine PriceSmart și-a suspendat serviciile  pentru diplomații și personalul cubanez din El Salvador, pentru că lanțul respectiv este filiala unei companii din Statele Unite”.

Nu este aceasta o dovadă a caracterului extrateritorial al măsurilor de persecuție pe care le desfășoară Statele Unite contra unei insule mici situată în Marea Antilelor?

Lanțul PriceSmart a aplicat o măsură similară în luna inanuarie contra diplomaților și personalului cubanez care prestează colaborare în Guatemala. În anul 2013 deja executase asemenea măsuri  în Panama, Barbados și Trinidad-Tobago.

Se poate numi acesta embargou?

Nu este nici o îndoială, Războiul Economic al Statelor Unite contra Cubei vrea să strângă lațul de la gâtul cubanezilor și cubanezelor, dar nici așa nu au reșit să-și atingă scopurile timp de jumătate de secol, pentru că poporul cubanez are  prea multă demnitate, cum ar spune Jose Marti.

”…și cel care încearcă să le înjosească demnitatea altor oameni, nu fac decât să și-o piardă pe a lor”.

Latest Tweets