ESTE MARCATĂ ÎN ROMÂNIA ANIVERSAREA LUI GERARDO HERNANDEZ NORDELO ȘI ÎNCEP ACȚIUNILE SPRIJINIRE A CELEI DE-A TREIA CAMPANII DE SOLIDARITATE ”5 ZILE PENTRU CEI CINCI”


a-gerardo_hernandez-gBucurești, 4 iunie 2014.

La sediul Partidului Alternativa Socialistă (PAS) și-au dat întâlnire membrii Comitetului Român pentru Eliberarea Celor Cinci, avocați din Uninea Juriștilor, prieteni ai Cubei și colectivul Ambasadei cubaneze, pentru a marca aniversarea a 49 de ani a Eroului Gerardo Hernandez Nordelo, cu prezentarea unei expoziții de caricatură al cărei autor este antiteroristul cubanez.

Activitatea face parte din seria de acțiuni desfășurate în România în sprijinul celei de-a III-a Campanii ”5 zile pentru cei 5” care are loc la Washington DC între 4 – 11 iunie. Ambasadoarea Cubei, Nieves Iliana Hernandez Portales, a inaugurat expoziția la sediul PAS și a folosit ocazia pentru a dărui un exemplar din cartea ”Iubirea și Umorul pot face totul”, cu desene și texte de Gerardo Hernandez Nordelo, lui Constantin Rotaru, președintele PAS.

De asemenea, a avut loc o dezbatere la care diplomata cubaneză a oferit celor prezenți o actualizare a cazului celor Cinci și a subliniat faptul că deși Rene și Fernando se află deja în Patrie, nu vor renunța să se denumească cei Cinci până când frații lor, Gerardo, Antonio și Ramon nu vor fi puși în libertate. Ea a menționat întregul program al campaniei desfășurate la Washington și le-a cerut celor prezenți să-și unească glasul și să trimită mesaje de sprijin prin site-ul deschis în acest scop, precum și la Casa Albă, prin care să ceară președintelui Obama eliberarea lor imediată. La rândul său, Constantin Cretu, președintele Comitetului Român pentru Eliberarea Celor Cinci a dat citire mesajului trimis la Washington și a reafirmat sprijinul românilor în lupta pentru eliberarea antiteroriștilor cubanezi.

Profesorul universitar Dumitru Stanciu le-a cerut celor prezenți să-și mobilizeze rudele, prietenii, colegii de muncă și un sector cât mai amplu al populației să semneze o petiție prin care să ceară eliberarea celor Cinci Eroi cubanezi.

La rândul său, Ambasadorul Venezuelei a arătat că în țara sa se organizează și se participă la acțiuni pentru eliberarea celor Cinci, și a calificat de inadmisibilă detenția acestora în Statele Unite, țară care se prezintă lumii ca model unic de libertate. A îndemnat la unitate pentru că glasurile a milioane de oameni din toată lumea cer eliberarea lor și a transmis un salut socialist lui Fernando și Rene care se află deja în Cuba. A menționat, de asemenea, recenta vizită a lui Rene în Venezuela.

La întâlnire, membri ai misiunii diplomatice cubaneze au prins la reverul invitaților fundițe galbene, au distribuit materiale cu informațiile actualizate despre cazul celor Cinci și adresele electronice unde pot trimite mesaje pentru eliberarea lor și articolul recent publicat de Ricardo Alarcon de Quesada intitulat ”Nevinovăția lui Gerardo”.

Reuniunea s-a bucurat de o amplă participare, iar printre cei prezenți s-au aflat Gabriela Cretu, senator și membră a Grupului parlamentar de prietenie cu Cuba, Ion Hotinceanu, președintele Comitetului Național de Coordonare a asociațiilor de solidaritate cu Cuba, Petre Ignatencu, președintele noului Partid Comunist Român, membrii ai Partidului Alternativa Socialistă, ai Uniunii Juriștilor, tineri studenți în Științe Politice și prieteni ai Cubei.

(Embacuba.Rumania)

Mesajul Comitetului Român Pentru Elbierarea celor Cinci

Latest Tweets