Este timpul reluării relațiilor SUA-CUBA, afirmă editorul de la New York Times


Andrew-RosenthalConducerea ziarului american a argumentat că recenta publicare a cinci articole referitoare la Cuba în acest ziar caută puncte de vedere care ar putea alimenta dezbaterea și apropierea Washingtonului de Insulă.

Washington. – Pentru prima dată, de peste 50 de ani, situația politică a Statelor Unite și Cubei este favorabilă pentru o reluare a relațiilor bilaterale, consideră Andrew Rosenthal, editorul paginilor editoriale ale ziarului The New York Times.

Într-un interviu transmis de BBC, directorul ziarului american a argumentat recenta publicare a cinci articole de acest fel dedicate Cubei și ridicării embargoului (blocada economică, financiară și comercială impusă de Casa Albă contra națiunii caraibiene acum peste 50 de ani.

După părerea lui Rosenthal, frecvența acestor editoriale vor căuta în continuare să găsească puncte de vedere care pot alimenta dezbaterile, pentru că ”există un număr crescând de glasuri în Statele Unite care pledează pentru o apropiere mai mare” de Havana.

La Washington se discută că președintele Obama are o posibilitate ssemnificativă de a semnala schimbări politice față de Insulă în următarele luni, înainte de Conferința la nivel înalt a Americilor care va avea loc în aprilie 2015 în Panama, subliniază ziaristul citat de PL.

De asemenea, el mai semnalează că Times caută ”să-i influențeze pe legislatorii americani pe măsură ce continuă să dezbată politicile față de Cuba”.

Cele cinci editoriale bilingve (engleză și spaniolă) publicate până acum sunt ”Este timpul să se termine cu embargoul contra Cuei” (11 octombrie), ”Impresinanta contribuție a Cubei în lupta contra Ebola” (19 octombrie) și ”Schimbările electorale față de Cuba” (25 octombrie).

În plus, au apărut în paginile acestei publicații ”Un schimb de prizoonieri cu Cuba” (2 noiembrie) și ”În Cuba, nenorociri când s-a încercat răsturnarea regimului” (9 noiembrie 2014).

The New York Times este considerat de mulți ziarul cel mai influent din Statele Unite. Editorialele sale tind să fie discutate în cercurile politice de la Washington și sunt frecent de rezonanță iinternațională, afirmă BBC.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets