Executivul începe reuniunile cu sectoarele opoziției și reafirmă dorința de dialog


executiv_vCaracas, 30 Octombrie AVN.

Președintele Republicii, Nicolas Maduro, confirmă disponibilitatea de a menține dialogul cu reprezentanții opoziției, bazat pe cele mai importante interese ale țării.

”Sunt dispus să ascult și, sper, să fiu ascultat și să fim de acord în legătură cu interesele importante ale țării, cu interesele naționale” , a spus președintele Maduro duminică, atunci când s-a instalat la masa de dialog, în La Rinconada, Caracas, între reprezentanții opoziției și guvern.”

Din partea opoziției participă secretarul general al Biroului Unității Democratice, Jesus Torrealba; conducătorul partidului Primero Justicia, Carlos Ocariz; purtătorul de cuvânt de la Acțiune Democratică, Luis Alquiles Moreno, reprezentantul partidului Progresiva Avansată, Henry Falcon și coordonatorul afacerilor internaționale de la partidul Un Nuevo Tiempo, Timoteo Zambrano, expulzat recent ca purtător de cuvânt internațional al MUD.

Din partea guvernului participă primarul orașului Caracas, Jorge Rodriguez; ministra de externe a Republicii, Delcy Rodriguez, deputatul de la Blocul Patriei, Elias Jaua și fostul ambasador al Venezuelei la Organizația Statelor Americane, Roy Chaderton.

Șeful Statului a exprimat dorința Executivului de a asuma ”un compromis profund, eu îmi asum un compromis profund pentru acest dialog care începe astăzi (duminică)”.
A subliniat faptul că Guvernul Bolivarian a lucrat întotdeauna pentru a deschide aceste spații de dialog cu sectoarele adverse ale Revoluției Bolivariene. A reamintit de procesul de dialog cu sectoarele opoziției, convocat în noiembrie 2002 de către Comandantul Hugo Chavez.

executiv_v2”Și aici am fost în noiembrie, decembrie, cum să uitam acele luni din 2002, ianuarie, februarie, martie 2003, și apoi am ajuns la un acord care a permis dezvoltarea unui plan de pace”.

A spus că acest ciclu nou de dialog reprezintă o oportunitate pentru ”a dezarma ura, intoleranța și a face loc drumului către iubirea dintre venezueleni”.

A subliniat faptul că drumul către pace nu trebuie să fie o alternativă, ci o necesitate pentru căutarea interesului comun al țării.

Înainte de instalarea mesei de dialog, reprezentantul Vaticanului, monsenior Claudio Maria Celli, a subliniat importanța dialogului, pentru a promova respectul pentru coexistența politică a poporului venezuelean. ”Astăzi trebuie să găsim modalități care, deși dificile, conduc la pacea sigură și durabilă”, a spus.
El a spus că, deși procesul de dialog reprezintă o povocare, ”dialogul este drumul principal al politicii. Dialogul este instrumentul social care permite construirea unui popor în care diferențele sunt armonizate într-un proiect comun”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets