Executivul își reafirmă dorința de a dialoga pentru pacea și respectarea Constituției


manos_alapazCaracas, 6 februarie 2017 (AVN)

Guvernul Bolivarian a ratificat din nou, luni, printr-un comunicat citit de reprezentantul Executivului pentru dialog, Jorge Rodriguez, disponibilitatea de a continua promovarea dialogului politic cu sectoarele de opoziție și întâlnirea liniștită cu acestea, pentru pacea Republicii și respectarea Constituției.

Executivul își exprimă angajamentul față de propunerile făcute de foștii președinți Jose Rodriguez Zapatero, din Spania; Leonel Fernandez, din Republica Dominicană și Martin Torrijos, din Panama, însoțitori la dialog, pentru a avansa către a doua fază a procesului inițiat în ultimul trimestru al anului trecut. Reiterează disponibilitatea de a lucra la propunerile prezentate în acest document, întodeauna în cadrul respectării Constituției și a legilor noastre.

Guvernul Bolivarian va avansa “ferm în pace, la lucrul de la Masa Dialogului și obligațiilor de muncă, și de a menține propunerea soluționării problemelor care ne implică, prin intermediul întâlnirii pașnice și respectul pentru Constituție, în ciuda faptului că există un nucleu important în conducerea opoziției care persistă cu recurgerea la violență, ca o modalitate de a face politică”.

Executivul a mai spus, de asemenea, că se așteaptă ca Adunarea Națională (AN) să fie în conformitate cu hotărârea Tribunalului Suprem de Justiție (TSJ), care a ordonat demiterea deputaților aleși în statul Amazonas la sfârșitul anului 2015, în timp ce se desfășura o investigație pentru nereguli la aceste alegeri, astfel încât această Putere Publică să acționeze în conformitate cu ordinul instituțional.

Executivul Național a oferit spații pentru dialog, așa cum s-a întâmplat în decembrie 2013, în urma alegerilor municipale, și în aprilie 2014, atunci când sectoare radicale de dreapta au promovat planul insurecțional “Ieșirea”, care a lăsat în urmă 43 de asasinate, mai mult de 800 de răniti și pagube spațiilor publice.

Cei chemați la întâlnire au persistat, și în 2016, au avut contacte care au permis stabilirea mesei de dialog pentru 30 octombrie. Două săptămâni mai târziu, Guvernul și opoziția au fost de acord să lucreze împreună pentru a combate toate formele de sabotaj asupra economiei naționale, pentru depășirea situației de sfidare în care se află AN și adoptarea declarației comune de a trăi în pace, printre alte metode de menținere a păcii.

În fața acestor angajamente, Executivul național respinge faptul că tensiunile interne ale opoziției împiedică eforturile de dialog și pace, și se așteaptă la un progres pentru construirea unui consens.

În această privință, subliniază faptul că procesul transformărilor sociale și economice inițiate în ultimul deceniu al secolului XX de către Comandantul Hugo Chavez, liderul Revoluției Bolivariene, “implică și acum un efort de incluziune, discuție profundă și căutarea de acorduri ample din partea tuturor sectoarelor societății venezuelene”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets