Experta ONU: Blocada împiedică deplina exercitare a drepturilor poporului cubanez


Foto: Twitter @CubaMINREX

Foto: Twitter @CubaMINREX

Experta independentă pentru Drepturile Omului și Solidaritate Internațională a Organizației Națiunilor Unite, Virginia Dandan, a declarat, vineri, că va examina obstacolele ocazionate de blocada economică, comercială și financiară a Statelor Unite contra Cubei.

La capătul unei vizite oficiale de cinci zile la Havana, dna. Dandan a oferit o conferință de presă în care a semnalat că în iunie 2018 va prezaenta Raportul său final în fața Consiliului Drepturilor Omului al ONU, în care va include consecințele economice, culturale și sociale pentru poporul Insulei datorate politicii impuse de Washington.

Ea a mai spus că în condițiile provocărilor cărora trebuie să le facă față, Cuba are capacități în domeniul educației, sănătății și sportului, și astfel a reieșit din întâlnirile sale cu funcționari din ministerele Sănătății Publice, Educației și Educației Superioare, și de la Institutul Național de Sporturi, Educație Fizică și Recreere.

Chiar a vizitat un cabinet al medicului de familie și un centru de zi pentru vârstnici de la Mănăstirea Belen, din Havana Veche, unde a stat de vorbă cu persoane adulte, deși a mărturisit că ar fi dorit să stea mai mult aici pentru a vorbi și cu copii, tineri și adolescenți, ”dar acestea nu fac parte din ceea ce considerăm a fi o vizită oficială”.

Experta indendentă a subliniat că va identifica care sunt, după părerea sa, punctele slabe ale țării caraibiene și că va alerta Guvernul în care aspecte recomandă că trebuie îmbunătățită atenția acordată populației.
De asemenea, dna. Dandan a declarat că a putut cunoaște răspunsul celei mai mari Insule din Antile în fața situațiilor de emergențe când alte țări au fost afectate de dezastre și au cerut ajutor internațional.

În timpul șederii sale la Havana a avut întâlniri cu miniștrii de Externe, Bruno Rodriguez, și de Comerț Exterior și Investiții Străine, Rodrigo Malmierca, precum și cu Președintele Institutului Cubanez de Prietenie cu Popoarele, Fernando Gonzalez, și cu reprezentanți ai societății civile socialiste cubaneze.

De asemenea, a vizitat Unitatea Centrală de Colaborare Medicală și Școala Latinoamericană de Medicină (ELAM), și aceste schimburi i-au permis să constate ampla și susținuta activitate a țării în materie de solidaritate și cooperare internațională, ca o contribuție la promovarea și protecția drepturilor omului colective la nivel global.

Cu o vastă experiență în domeniul învățământului artistic la Universitatea din Filipine, țara de origină, dna. Dandan a fost membră și președintă a Comitetului pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale al ONU, domeniu în care este o expertă recunoscută la nivel internațional.

(Cu informații de la ACN)

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets