Experţi din Europa, America şi Caraibe dezbat în Caracas idei pentru a construi oraşe eco-socialiste


orase_eco_socialisteCaracas, 23 noiembrie 2015 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

Arhitecți, ingineri şi cercetători ai domeniului social din ţări din Europa, America şi Caraibe se reunesc din 23 până la 25 noiembrie la Caracas pentru a dezbate idei care să permită avansarea în construirea de oraşe în echilibru cu mediul înconjurător.

Este vorba despre a gândi planificarea şi construirea de oraşe care să dispună de mai mult spaţiu pentru mersul pe jos, făcând posibilă astfel reducerea utilizării vehiculelor şi stabilirea de spaţii publice unde să se poată planta mai mult.

Ministrul Puterii Populare pentru Eco-socialism şi Ape, Guillermo Barreto, a declarat că în acest sens ar trebui organizate dezbateri asupra modalităţii prin care se poate schimba un oraş capitalist într-o formă nouă de oraş reglementat în conformitate cu modelul uman şi social, inițiind Forum-ul “Oraşe eco-socialiste: de la durabilitate la revoluţie urbană”, care are loc în sala Jose Felix Ribas a Teatrului Teresa Carreño din Caracas.

Ministrul venezuelean a adăugat că modelul capitalist se caracterizează prin speculații de terenuri și marginalizare în funcţie de veniturile economice ale familiilor sau persoanelor.

Alături de Barreto s-a aflat de asemenea Ministrul Locuințelor şi Habitatului, Manuel Quevedo, care a remarcat că în cadrul acestui forum se va putea dialoga și se vor putea propune strategii pentru democratizarea terenurilor urbane şi eradicarea speculațiilor imobiliare rentiere.

„Trebuie privit contrastul dintre cele două modele pe care le trăim în Venezuela, pentru că atâta timp cât unul speculează, nepermiţându-le astfel tinerilor proaspeţi absolvenţi ai universităţii sau celor care doresc să se căsătorească sau să întemeieze o familie să aibă o locuință decentă, pentru noi locuinţa este un subiect de interes social şi, prin intermediul Marii Misiuni Locuinţa Venezuela suntem determinaţi să ajutăm oamenii în acest sens. Până în prezent, am pus la dispoziţie 800 de mii de locuinţe în toată ţara. Acesta este motivul pentru care modelul capitalist este sortit eșecului”, a subliniat ministrul.

În ceea ce privește realizarea obţinută de Venezuela în ceea ce priveşte construirea de locuințe publice, președintele Laboratorului International al Locuinţelor Publice din Franța (LIHP), Jean François Parent, a afirmat că Marea Misiune Locuința Venezuela – constituită de comandantul Hugo Chávez în 2011- este o sursă de inspirație pentru construirea de politici publice care să ajute populaţia sărmană.

„Este un model demn de admiraţie şi, de asemenea, de a fi studiat, pentru că nu este vorba doar despre a construi locuințe, ci se angrenează poporul în acest demers”, a afirmat acesta, subliniind că, deși în America Latină are loc un proces de construcție masivă de locuințe, acestea sunt private” iar „singurul lor scop este de a face bani, în timp ce modelul venezuelean are ca scop îmbunătățirea calitatea vieții populaţiei, o diferență importantă”.

Patru dimensiuni

Forum-ul organizează dezbaterea pe patru dimensiuni: producție economică, pentru a discuta modalități de producție comunitară dintr-o perspectivă ecologică; fizica urbană, orientată spre transformarea fizică a orașului în privinţa mobilităţii, infrastructurii, tehnologiei și securităţii urbane; planificarea în ceea ce priveşte mediul înconjurător, direct legat de planificarea orașului, de consumul de energie, precum și de dimensiunea socială a acestora, cu scopul dezbaterii rolului Puterii Populare în construcția orașului eco-socialist, analizei proceselor de transformare a localităților urbane populare gestionate de comunități, și a formelor organizatorice comunitare din țară.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets