Expo Filatelica – Istoria Cubei în Timbre


FotoISTORIA POVESTITĂ DE MĂRCILE POȘTALE

Timbrele din Antile erau comune pentru Cuba și Puerto Rico până în 1876, dar din iunie 1873, dar din cauza contrabandei cu monede între Cuba și Puerto Rico, în această ultimă colonie au fost marcate timbrele cu niște insemne.

În 1877, fiecare colonie a avut timbre proprii pentru că intraseră în Uniunea Generală a Poștelor, astăzi Uniunea Poștală Internațională. În 1860 se tipăresc pentru prima dată în Cuba timbre litografiate, primul cu imaginea reginei Isabel II, al doilea, cu poșta oficială spaniolă. Aceste timbre au circulat în Insulă împreună cu cele tipărite în Spania.

În timpul republicii neocoloniale a  fost tipărită o mare cantitate de timbre care  reprezentau omagii aduse unor mari personalități ale culturii, ale războiului de independență față de Spania, precum și altele care marcau importante evenimente politice și sociale.

Apare, în 1877,  cu portretul lui Alfonso XII, un timbru tipărit care înlocuiește titlul de ”peste mări” cu denumirea ”Cuba”.  În 1890, cu imaginea lui Alfonso XIII, apare primul timbru poștal cu denumirea ”Insula Cuba”. În timpul războiului de zece ani, luptătorii pentru independență (mambises) și-au înființat propria poștă și  au realizat două timbre, ambele cu stema  republicii.  Cu intervenția Statelor Unite, timbrele au fost supraîncărcate  în benzi orizontale de cinci și s-au realizat în cinci tiraje diferite. Puțin mai târziu,  o serie generală cu cu lucrări actuale tind mai mult  spre ilustrație decât spre documentar, altele alternează între poetic și ironic.

În 1930, cu inaugurarea liniilor aeriene naționale este imprimat un timbru în valoare de 10 cenți.

La 28 ianuarie 1959, este tipărit un timbru cu filigram D. Dințat, care celebrează triumful revoluției. În 1960 este lansată o serie supratipar ”Centenarul timbrului”. În anii  care au urmat, se imprimă serii importante; 1967, cu un tiraj de 125 000, cinci tablouri din Muzeul Național, în filigram D.Dințat; 1973, în Dințat 12, o serie despre cartografia colonială cubaneză; 1975, Dințat 12 cu un tiraj de 786 000, șase timbre poștale cu prima serie de păsări endemice; 1976, cu un tiraj de 886 000, a doua serie de păsări endemice; 1976, dimensiuni 88x99mm, Dințat 13, un timbru care marchează a V-a Expoziție Filatelică Națională; 1978, Dințat 12 cu un tiraj de 666 000, timbre cu flori de la Grădina Botanică Națională; în același an, un Dințat 12 cu un tiraj de 635 000, seria  Pictori Cubanezi dedică timbrele poștale Ameliei Pelaez. În ultimii ani, filatelia cubaneză a câștigat un prestigiu internațional atât pentru manifestările organizate în Insulă, cât și pentru înalta valoare a colecțiilor private și publice care arată, într-o totală coerență, istoria timbrului poștal cubanez.

Exponatul pe care-l punem astăzi la dispoziția Dv.  ”O PRIVIRE ASUPRA REVOLUȚIEI CUBANEZE DINSPRE FILATELIE” este dedicat celor 54 de ani de Revoluție cubaneză, care a făcut posibilă înființarea Muzeului Poștal pentru a recupera tradiții culturale și valori patrimoniale  ale țării noastre.

Profit de ocazie pentru a mulțumi doamnei Rodica Cosmaciuc, Directorul adj. Al  Bibliotecii Metropolitane, Fundației BARTOC și Asociației Filatelice Române pentru că ne-au dat posibilitatea să arătăm această colecție.

Vă mulțumesc.
AMBASADOR: MARTA C. FAJARDO PALET

Latest Tweets