FELAP condamnă tăcerea în cazul antiteroriștilor cubanezi


felapEsmeraldas, ECUADOR, 17 nov.(PL).

Federația Latinoamericană a Ziariștilor (FELAP) a publicat astăzi o rezoluție de condamnare aprobată în orașul ecuadorian Esmeraldas, în cazul zidului de tăcere ridicat asupra antiteroriștilor cubanezi deținuți în Statele Unite.

FELAP ÎI CERE LUI OBAMA GRAȚIEREA DEȚINUȚILOR POLTICI

Secretariatul FELAP, întrunit timp de trei zile în Ecuador, a reafirmat voința ziariștilor din emisferă de a continua să acționeze neobosit pentru întoarcerea în Cuba a antiteroriștilor Gerardo Nordelo, Ramon Labanino și Antonio Guerrero.

Cei trei au fost condamnați pentru că au luptat contra terorismului – ca și tovarășii lor Rene Gonzalez și Fernando Gonzalez -, după o farsă judiciară în orașul american Miami, mediu ostil Revoluției Cubaneze, și cu un juriu copleșit de prejudecăți, afirmă organizația ziariștilor latinoamericani.

Conform FELAP, cum s-a dovedit după câțiva ani, guvernul de la Washington a plătit sume considerabile ziariștilor pentru a crea o atmosferă inflamată care să influențeze decizia juriului.

”Principiile celor Cinci – cum sunt cunoscuți antiteroriștii cubanezi – îi transformă în simbol de demnitate, demonstrată de-a lungul a peste 15 ani de închisoare”, se spune în rezoluția Secretariatului FELAP preidat de Juan Carlos Camano.

Denunțul, aprobat de ziariști din Argentina, Chile, Mexic, Puero Rico, Nicaragua, Cuba și Ecuador, țara gazdă, amintește că ”Gerardo, Ramon și Antonio se află încă încarcerați pe nedrept, fără să fi permis să le fie știrbită demnitatea”.

După ce și-au ispășit în întregime sentințele injuste, amintește FELAP, deja se află în patria cubaneză Rene Gonzalez și Fernando Gonzalez, doi dintre Cei Cinci eroi.

”FELAP denunță zidul de tăcere ridicat de corporațiile mediatice transnaționale în slujba imperiului, în fața unui proces atât de scandalos și de etică inacceptabilă”, adaugă organizația care grupează organizațiile de ziariști de pe continent.

FELAP a respins de asemenea manipularea și minciuna care au prevalat de-a lungul acestor ani în legătură cu antiteroriștii cubanezi.

”Să se deschidă calea adevărului, să se pună capăt inumanei încarcerări”,   cere Secretariatul FELAP în petiția adresată guvernului Statelor Unite.

Organizația s-a pronunțat de asemenea pentru grațierea prizonierului politic portorican Oscar Lopez Rivera, care este încarcerat de 33 de ani în Statele Unite pentru că a luptat pentru independența patriei sale, Puerto Rico.

Latest Tweets