Forumul Țărilor Exportatoare de Petrol reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea gazelor în Venezuela


forum_gaze_vCaracas, 13 iulie 2017

Viceministrul pentru Gaz, Douglas Sosa, a participat la cea de-a 28-a Reuniune a reprezentanților care sunt membri ai Forumului Țărilor Exportatoare de Petrol (FPEG), ce a avut loc la Doha, Qatar.

Acest forum care curpinde 19 țări, distribuite în 12 țări membre și 7 observatoare, are obiectivul de a fi o organizație guvernamentală internațională care promovează un cadru pentru schimburile de experiență și informații în dezvoltarea proiectelor de gaz, precum și în funcționarea și gestionarea lanțului de valori a gazelor naturale, în conformitate cu statutul lor.

În cadrul acestei reuniuni au avut loc discuții cu privire la crearea Institutului de Cercetare a Gazului, care va fi înscris la FPEG; de asemenea, s-a revizuit ‘’Planul Cincinal’’, care include obiectivele Forumului pentru următorii 5 ani, axat în principal pe economía gazului și prognozele energetice internaționale, precum și gestionarea pieței și a agendei pentru următoarele luni.

În paralel, viceministrul Douglas Sosa a avut reuniuni bilaterale cu Vicepreședintele Camerei de Comerț din Qatar, Mohammed Al-Kawari, și cu Vicepreședintele de Relații Comerciale și de Afaceri de la compania Qatar Petroleum, Jassim Al- Marzouqui, cu care a discutat despre cooperarea dintre cele două țări în diverse domenii și de interes în activitatea comună, ‘’în special în dezvoltarea evoluțiilor viitoare din Venezuela din proiectele legate de gaz și alte domenii’’, a spus Sosa.

De asemenea, Viceministrul a invitat oamenii de afaceri din Qatar să exploreze oportunitățile de investiții din Venezuela în sectorul petrolului și, mai ales, în cel al gazului pe care îl deține țara, în timp ce a subliniat faptul că ‘’Venezuela are rezerve mari de gaz în teritoriu și afară cu 400 tone de picioare cubice de rezerve naturale de gaz, fiind pe locul 8 la nivel mondial’’.

Se așteaptă ca pentru data de 24 noiembrie a acestui an, să se desfășoare al 4-lea Summit al Președinților și Șefilor de Stat ai Țărilor membre ale Forumului Țărilor Exportatoare de Gaz în orașul Santa Cruz de la Sierra, în Bolivia.

În cadrul agendei celui de-al patrulea Summit al Șefilor de State se prevede discutarea valorii corespunzătoare resursei (gaz) și încorporarea acestuia ca sursă de energie alternativă la nivel mondial, precum și beneficiul dezvoltării acesteia pentru mediu și consolidarea Forumului ca și instituție guvernamentală internațională.

FPEG este compus din 12 țări membre (Argelia, Bolivia Qatar, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Guinea Ecuatorială, Iran, Libia, Nigeria, Rusia, Trinidad și Tobago și Venezuela), și 7 țări cu statut de observator (Azerbaidjan, Iraq, Kazahstan, Olanda, Norvegia, Oman și Peru), ceea ce reprezintă 64% din rezervele la nivel mondial.

Sursa: MPPPM/ Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets