Fuga creierelor în Cuba, favoare făcută de S.U.A.


Editorial din New York Times:

Fuga creierelor în Cuba, favoare făcută de S.U.A.

16 noiembrie 2014

În al 6-lea editorial din 12 octombrie, publicat în engleză și spaniolă, ziarul The New York Times atacă programul SUA, în vigoare de pe timpul administrației Bush, care încurajează migrația personalului medical cubanez, pentru că este ”deosebit de dificil de justificat”.

”Este nepotrivit ca Statele Unite să evalueze contribuțiile medicilor cubanezi trimiși de guvern pentru a ajuta în crizele mondiale, ca aceea a cutremurului din Haiti în 2010, în timp ce încearcă să destabilizeze statul facilitând dezertările”.

Autorul articolului asigură că ”atâta timp cât se menține această politică incoerentă, stabilirea unei relații mai sănătoase între cele două țări va continua să fie dificilă.”

Textul integral al Editorialului:

Secretarul de stat John Kerry și ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Samantha Power, au elogiat contribuția medicilor cubanezi care îngrijesc pacienți cu ebola în Africa Occidentală. Centrele de Control și Prevnire a Bolilor, o agenție federală ameciană, a trimis recent un funcționar la o reuniune regională organizată de Guvernul cubanez la Havana, pentru a coordona lupta contra epidemiei. În Africa, medicii cubanezi lucreazăîn instalații construite de Statele Unite. Virusul a avut neașteptatul efect de a injecta bun-simț unei relații nenecesar de toxică.

Totuși, medicii care lucrează în Africa occidentală ar putea astăzi foarte ușor să abandoneze obligațiile, să ia un taxi până la ambasada americană cea mai apropiată și să ceară statut migratoriu, în baza unui program care a permis mii de dezertări. Dacă sunt aprobați, pot intra în Statele Unite în câteva săptămâni, iar după puțini ani devin cetățeni americani.

Sunt multe aspecte condamnabile în pliticile eșuate ale Statelor Unite față de Cuba și embargoul impus Insulei de multe decenii. Dar programul care încurajează migrația personalului medical în timpul misiunilor oficiale în exterior este în mod deosebit dificil de justificat. În anul fiscal încheiat, 1278 de cadre medicale, un număr record, au obținut autorizația de a emigra.

Este nepotrivit ca Statele Unite să evalueze contribuțiile medicilor cubanezi trimiși de guvern să ajute în crizele mondiale, ca aceea a cutremurului din Haiti în 2010, iar pe de altă parte destabilizează statul facilitând dezertările.

Sistemul migratoriu american trebuie să dea prioritate refugiaților și persoanelor urmărite cele mai vulnerabile din lume. Dar nu trebuie să fie folosit ca să agraveze fuga de creiere dintr-o țară adversară, mai ales când ameliorarea relațiilor dintre țări este un obiectiv viabil și înțelept.

Programul, proiectat de ramura executivă, a început în august 2006. Când Emilio Gonzalez, un exilat cubanez, ferm opus guvernului Insulei, se afla la conducerea Serviciului de Cetățenie și Imigrație al Statelor Unite. Gonzalez a descris condițiile de muncă ale medicilor ca ”traficul de persoane sancționat de stat”. În În acea epocă, administrația Bush încerca să saboteze guvernul cubanez. Facilitarea dezertărilor medicilor care participau la misiuni în exterior reprezenta o ocazie de a atenta contra principalului instrument diplomatic al Insulei și a umili regimul Castro.

Cuba folosește de câțiva ani brigăzile de medici c princială sursă de venituri și putere de convingere. Insula are unul dintre cele mai ridicate niveluri de medici pe cap de locuitor din lume, și oferă burse pentru studii de medicină la sute de studenți străini în fiecare an. Între ei sunt și americani. Conform cifrelor date de guvernul cubanez, peste 440 000 de locuitori din Insula cu 11 milioane sunt angajați în sectorul de sănătate.

Havana obține petrolul subvenționat de Venezuela și bani din câteva țări ca remunerație pentru tratamentele medicale pe care le oferă. Anul acesta, conform ziarului de stat Granma, guvernul speră să obțină 8,200 milioane dolari în schimbul cooperării medicale a personalului său în exterior. Cea mai mare parte este deplasat acum, circa 46 000 lucrează în America Latină și Caraibe. Alți 4 000 sunt în 32 de țări africane.

Cadrele medicale, ca majoritatea cubanezilor, câștigă salarii mici. Anul acesta, guvernul a mărit salariul lucrătorilor din sănătate. Medicii câștigă acum aproximativ 60 de dolari pe lună, iar infirmierii circa 40 dolari pe lună. Misiunile în exterior reprezintă o posibilitate de a câștiga substanțial mai mult. Doctorii care lucrează acum în Brazilia, de exemplu, câștigă aproximativ 1200 dolari pe lună.

Cele 256 de cadre medicale care îngrijesc pacienți cu ebola în Africa occidentală primesc alocații zilnice de aprox. 240 dolari din partea OMS. Jose Luis Di Fabio, șeful misiunii OMS la Havana, a spus că medicii și infirmierele din Africa s-au dus acolo din voință proprie. ”Sunt voluntari”, a spus el la un interviu. ”Unii au renunțat și n-au fost probleme”.

Unii medici care au dezertat spun că misiunile în exterior au avut un element implicit de coerciție, și s-au plâns că guvernul cubanez își bagă în buzunat cea mai mare parte a banilor câștigați din serviciile prestate. Totuși, Departamentul de stat spune în cel mai recent raport despre traficul de persoane că presupusa coerciție ”nu pare să reflecte o politică uniformă a guvernului”. Chiar și așa, Havana ar putea plăti personalul său din exterior mai generos dacă brigăzile medicale vor continua să reprezinte o importantă sursă de venituri.

Anul trecut, guvernul cubanez a flexibilizat restricțiile migratorii, autorizând ca majoritatea cetățenilor, inclusiv dizidenți, să poată ieși și intra liber înțară.

Medicii care în trecut erau supuși unor restricții mai stricte, pot de asemenea călători fără probleme. Statele Unite a rezervate 20 000 de vize de imigrare pentru cubanezi în fiecare an. În plus, cine reușește să ajungă pe alte căi mai puțin legale, automat obțin rezideța lgală.

Guvernul cubanez consideră programul de defectare a medicilor ca un simbol de duplicitate din partea Statelor Unite. Inhibă capacitatea Cubei la momentul în care trebuie să contribuie la crizele internaționale și nu ajută absolut deloc la crearea unei societăți mai deschise sau democratice. Atâta timp cât se menține această politică incoerentă, stabilirea unei relații mai sănătoase între cele două țări va continua să fie diicilă.

Că pe un număr crescând de cubanezi, multe cadre medicale profesioniste o să continue să le intereseze posibilitatea de a migra în Statele Unite în căutarea unor posibilități mai bune, este dreptul lor de a o face. Dar să-i inviți să dezerteze în timpul misiunilor în exterior este ceva excesiv.

(reprodus din The New York Times)

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets