G77+CHINA RESPING DECIZIA STATELOR UNITE DE REÎNNOIRE A SANCȚIUNILOR UNILATERALE ÎMPOTRIVA VENEZUELEI


G77DECLARAȚIA GRUPULUI CELOR 77 PLUS CHINA ÎN RESPINGEREA RECENTEI DECIZII A GUVERNULUI STATELOR UNITE DE A REÎNNOI SANCȚIUNILE UNILATERALE ÎMPOTRIVA REPUBLICII BOLIVARIENE VENEZUELA (NEW YORK, 19 IANUARIE 2017)

Grupul celor 77 și China își exprimă respingerea față de decizia recentă a Guvernului Statelor Unite de reînnoire a sancțiunilor unilaterale împotriva Guvernului Republicii Bolivariene Venezuela, pe 13 ianuarie 2017, în conformitate cu Ordinul Executiv semnat de Președintele Barack Obama, unde declară „o urgență națională în ceea ce privește amenințarea extraordinară și neobișnuită pe care o reprezintă situația Venezuelei pentru securitatea națională și politica externă a Statelor Unite ale Americii”.

Reafirmăm, în același timp, Declarația adoptată la Summit-ul Șefilor de Stat și de Guvern ai Grupului celor 77 care a avut loc în Santa Cruz de la Sierra, unde se respinge categoric impunerea legilor și reglementărilor cu impact extrateritorial, și toate celelalte forme de măsuri economice coercitive, inclusiv sancțiunile unilaterale împotriva țărilor în curs de dezvoltare.

Grupul celor 77 și China deplâng aceste măsuri și reiterează sprijinul ferm pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența politică a Republicii Bolivariene Venezuela. În acest sens, Grupul celor 77 și China au subliniat necesitatea de a respecta dreptul internațional, inclusiv principiile și scopurile Cartei Națiunilor Unite și Declarația privind principiile de drept internațional referitoare la relațiile de prietenie și cooperare între State, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite.

G-77 plus China scoate în evidență contribuția pozitivă a Venezuelei în consolidarea cooperării Sud-Sud, a solidarității și prieteniei între toate popoarele și națiunile, cu scopul de a promova pacea și dezvoltarea.

Grupul celor 77 plus China își exprimă solidaritatea și sprijinul față de Guvernul Venezuelean, afectat de aceste măsuri care, în nici un caz nu contribuie la un climat politic și economic între țări. În același timp, solicităm comunității internaționale să adopte măsuri urgente și eficiente pentru a elimina utilizarea măsurilor economice coercitive unilaterale împotriva oricărui Stat, în special împotriva țărilor în curs de dezvoltare.

G-77 plus China solicită Guvernului Statelor Unite să evalueze și să implementeze alternative pentru a se angaja într-un dialog cu Guvernul Republicii Bolivariene Venezuela, în conformitate cu principiul respectării suveranității și autodeterminării popoarelor. Prin urmare, este urgent ca acel Ordin Executiv să fie abrogat.

New York, 19 ianuarie 2017

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets