G77+CHINA TRANSMITE SPRIJINUL SĂU GUVERNULUI ȘI POPORULUI VENEZUELEI


DECLARAȚIE ÎN SPRIJINUL GUVERNULUI REPUBLICII BOLIVARIENE VENEZUELA

Grupul celor 77 + China își manifestă refuzul în fața celei mai recente decizii a Guvernului Statelor Unite ale Americii de a-și extinde sancțiunile unilaterale împotriva guvernului Republicii Bolivariene Venezuela, decretată pe 9 martie 2015, printr-un ordin executiv semnat de președintele Barack Obama în care declara „o urgență națională cu privire la amenințarea neobișnuită și extraordinară pentru securitatea națională și politica externă a Statelor Unite creată de situația din Venezuela”.

În același timp, reafirmă Declarația adoptată la Summit-ul la nivel de Șefi de Stat și de Guverne ai statelor membre ale Grupului celor 77 + China, care a avut loc în Santa Cruz de la Sierra, prin care se respinge vehement impunerea de legi și reglementări cu acțiune extrateritorială și toate celelalte măsuri economice coercitive, inclusiv sancțiunile unilaterale împotriva țărilor în curs de dezvoltare.

Grupul celor 77 + China reclamă aceste măsuri și reiterează compromisul său hotărât cu suveranitatea, integritatea teritorială și independența politică a Republicii Bolivariene Venezuela. În acest sens, Grupul celor 77 + China accentuează necesitatea respectării dreptului internațional, dar și principiile Cartei Națiunilor Unite și Declarația cu privire la principiile Dreptului Internațional referitoare la relațiile de prietenie și cooperare între Statele în conformitate cu, Carta Națiunilor Unite.

G-77 + China subliniază contribuția pozitivă a Venezuelei la consolidarea cooperării Sud-Sud, la solidaritate și relațiile de prietenie între toate popoarele și națiunile cu scopul de a promova pacea și dezvoltarea.

Grupul celor 77 + China transmite solidaritatea și sprijinul său Guvernului venezuelean, afectat de aceste măsuri care nu contribuie sub nicio formă la spiritul dialogului politic și economic și la înțelegerea între țări. În același timp, face un apel către comunitatea internațională să adopte măsuri eficiente și urgente pentru eliminarea măsurilor economice coercitive unilaterale împotriva oricărui Stat și în mod particular, împotriva țărilor în dezvoltare.

G-77 + China face un apel către Guvernul Statelor Unite pentru a evalua și a pune în practică alternativele de dialog cu Guvernul Republicii Bolivariene Venezuela, în conformitate cu principiile respectării suveranității și autodeterminării popoarelor. În consecință, solicită ca acel ordin executiv să fie abrogat.
New York, 25 martie 2015

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets