Grupul de acțiune financiară internaținală (GAFI) si-a exprimat încrederea în sistemul financiar cubanez


Franța, 24 oct. 2014.

Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI) a decis să excludă Cuba din rândul mecanismelor sale de monitorizare, recunoscând activitatea acestei țări de a preveni spălarea de capitaluri și finanțare a terorismului.

La o reuniune plenară efectuată vineri la sediul din Paris, GAFI a decis să retragă Insula cea mai mare din Antile de pe lista gri, ceea ce consstituie o demonstrație a încrederii internaționale în sistemul financiar cubanez.

Raportul Grupului de Evaluare a Cooperării Internaționale a acestei entități și-a exprimat satisfacția pentru progresele semnificative realizate d eCuba în sistemul său pentru a contracara ambele flageluri.

De asemenea, a scos în evidență disponibilitatea țării caraibiene de a continua să participe activ la perfecționarea mecanismelor GAFI.

Acest organism interguvernamental a fost creat în 1989 de Grupul celor 7 cu scopul de a promva politici de combatere a spălării de bani și de finanțare a terorismului.

În anul 2000 a fost creat la Cartagena de Indias (Columbia) GAFISUD, o organizație de bază regională care grupează câteva țări din America Latină și Caraibe.

GAFISUD este compusă din Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay, Mexic, Costa Rica, Panama și Cuba.

La reuniunea din capitala Franței, reprezentanții câtorva țări au subliniat angajamentul guvernului cubanez de a implementa planul de acțiune a GAFI.

De asemenea, au elogiat atitudinea construtivă a acestei țări în timpul vizitelor e care le-au efectuat delegații ale GAFI la Havana.

Surse diplomatice cubaneze au semnalat Prensei Latina că guvernul lor acordă o mare prioritate și dedică resurse semnificative prevenirii spălării de bani și a finanțării terorismului.

”Niciodată tritoriul cubanez nu a fost utilizat, și nici nu va fi folosit pentru organizarea, finanțarea sau comiterea de acte teroriste contra vreunei țări”, au precizat acestea.

Legislația cubaneză este conformă cu instrumentele internaționale de combatere a celor două delicte și a fost actualizată pentru a îndeplini cerințele planului de acțiune a GAFI.

Cuba și-a exprimat angajamentul de a continua să participe activ la mecanismele GAFI și GAFISUD în vederea întăririi cooperării internaționale și a schimbului de experiență, pe baza respectului mutual și a transparenței. (Prensa Latina).

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets