Gustavo Dudamel, simfonia mândriei venezuelene


Gustavo DudamelAdus de mână de către părinţii săi Oscar Dudamel şi Solange Ramírez, un cuplu de muzicieni, Gustavo Dudamel, a fost admis la vârsta de 4 ani într-unul dintre centrele de studiu aparţinând Ansamblului Naţional de Orchestre şi Coruri de Tineret şi Copii din Venezuela, Conservatorul de Muzică din Barquisimeto.

Acolo a studiat vioara, în paralel cu şcoala primară la Colegiul San Pedro, unde Dudamel nu s-a remarcat numai prin talentul său muzical înnăscut, ci şi prin aptitudinile sportive. În 1995, la vârsta de 14 ani, şi-a început la Caracas studiile în domeniul dirijării orchestrelor, la sediul Ansamblului, mai întâi  cu  Rodolfo Samglibenio şi apoi cu maestrul José Antonio Abreu, unul dintre principalii săi mentori.

Dudamel: O Capodoperă a Ansamblului de Orchestre

Ansamblul Naţional de Orchestre şi Coruri de Tineret şi Copii din Venezuela este o capodoperă socială şi culturală a Statului venezuelean, concepută şi fondată în 1975 de către maestrul Abreu pentru a sistematiza instruirea şi practica muzicală individuală şi colectivă.

Acest proiect de mari dimensiuni se compune din 24 de orchestre de stat şi 285 de orchestre simfonice de tineret şi copii. Mai mult de 350.000 de copii, adolescenţi şi tineri, provenind în principal din zonele sărace ale ţării, sunt înscrişi pentru studii muzicale graţie acestei iniţiative.

După ani de muncă şi disciplină în Ansamblu, la 18 ani, Dudamel a fost desemnat director muzical al Orchestre Simfonice Simón Bolívar şi al Orchestrei Simfonice Naţionale de Tineret a Venezuelei. Din 1999 şi până în prezent a dirijat cu succes această orchestră.

În 2004, a câştigat Concursul de Dirijat ¨Gustav Mahler¨, concurs ce s-a desfăşurat la Bamberg, Germania. Acest eveniment l-a propulsat drept una dintre marile promisiuni de nivel mondial în dirijarea orchestrelor de muzică clasică.

De atunci, a dirijat unele dintre cele mai celebre orchestre ale lumii, cum ar fi Filarmonica din Viena, San Francisco, Chicago, New York, Liverpool, Birmingham, Dresde şi Stuttgart, printre altele.

În prezent, în afară de conducerea Orchestrei Simfonice Simón Bolívar, Dudamel este director al prestigioaselor orchestre filarmonice din Los Angeles şi Gotemburg.

În 2006, a imprimat primul său disc cu Simfonica Simón Bolívar pentru Deutsche Grammophon. A înregistrat a cincea şi a şaptea simfonie a lui Ludwig van Beethoven şi o versiune a Simfoniei a doua de Gustav Mahler. De atunci a participat la înregistrarea altor trei discuri.

Printre participările sale cele mai renumite se remarcă intervenţia sa cu Simfonica Simón Bolívar la celebrarea a celei de-a 12-a ediţii a Premiilor Grammy Latino, unul dintre cele mai renumite premii de muzică în limba spaniolă.

De asemenea este de amintit participarea sa cu Orchestra Simón Bolívar la concertul de celebrare al Bicentenarului Independenţei Venezuelei, activitate realizată pe 5 iulie 2011 la Caracas. La eveniment au participat 400 de muzicieni şi 1.200 de corişti.

Gustavo Dudamel a fost decorat în 2007 de către preşedintele Venezuelei şi liderul Revoluţiei Bolivariene, Hugo Chávez, cu ordinul Francisco de Miranda în Prima Clasă.

orhMuzicianul venezuelean este recunoscut, în prezent, drept unul dintre dirijorii de orchestre de muzică clasică cei mai fascinanţi, carismatici şi geniali ai lumii. Revista  National Geographic Magazine, în una dintre ediţiile sale din 2010, l-a remarcat pe tânărul care a întinerit muzica clasică cu geniul său ritmic şi farmecul său personal.

Dudamel ¨împrospătează muzica clasică cu o bucurie care o reîntinereşte până la punctul de a îi crea un nou public¨, a scris revista internaţională.

În 2015, Dudamel a dirijat pentru prima dată opera Turandot, piesa maestrului Giacomo Puccini, în Sala Simón Bolívar a Centrului Naţional de Acţiune Socială pentru Muzică din Caracas.

De asemenea, a dirijat un concert în Kington, Jamaica, în onoarea bicentenarului Scrisorii din Jamaica, document istoric aparţinând Eliberatorului Simón Bolívar, aceasta printre multe alte reuşite personale şi sociale.

A călătorit în diverse ţări, îndeplinindu-şi angajamentele ca director internaţional de orchestră şi purtând prin întreaga lume mândria de a se fi născut în Venezuela, unde a oferit concerte gratuite pe parcursul lui 2015.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets