Guvernul bolivarian destinează 71,4% din venitul naţional investiţiilor sociale


Caracas, 11 aprilie 2016 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

Guvernul bolivarian direcţionează 71,4% din veniturile pe care le înregistrează statul către asistenţa în domeniile prioritare, a afirmat luni Vicepreşedintele pentru Planificare, Ricardo Menéndez.

Acesta a adăugat că între 1982 și 1998 statul a încasat un total de 230 de mii 576 milioane de dolari, dintre care 90 de mii 141 de milioane (39%) au fost alocate dezvoltării sociale. În perioada cuprinsă între 1999 și 2015, statul a încasat suma de un miliard 280 de mii 609 de milioane de dolari, din care Guvernul bolivarian a investit 914 mii 148 de milioane (71,4%) pentru a acoperi nevoile venezuelenilor.

Nivelurile ridicate de investiții sociale permit continuarea proiectelor implementate de stat începând cu 1999 în vederea coninuării procesului de democratizare a accesului la bunuri și servicii, în ciuda scăderii preţurilor petrolului şi a reducerii nivelului veniturilor înregistrate din exporturile de petrol.

“Cifra construcției de locuințe a crescut de 7 ori; am investit de 11 ori mai mult în sănătate, de 8 ori mai mult în educație și în securitate socială de 29 de ori”, a declarat acesta într-o conferință de presă.

Viziunea socialistă se opune radical conceptiei neoliberale care a caracterizat guvernele anterioare care au condus țara între 1960 şi 1998 – guverne care, în faţa scăderii veniturilor din petrol, au optat pentru pedepsirea poporului prin reduceri salariale, liberalizarea prețurilor, devalorizare și acțiuni represive, în scopul de a apăra interesele marelui capital privat.

Menéndez a făcut de asemenea referire la construirea Agendei Economice Bolivariene, pusă în aplicare de către Președintele Republicii, Nicolás Maduro, pentru a diversifica productivitatea și a depăși situaţia de dependență de petrol moștenită de la guvernele neoliberale.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets