Guvernul bolivarian este ferm în dialog


v_dialogCaracas, 27 septembrie 2017 (RNV)

Reprezentantul Guvernului Bolivarian pentru dialog politic cu opoziția în Republica Dominicană, Jorge Rodriguez, a ratificat miercuri dorința Statului venezuelean de a menține politica păcii și a diplomației, ca strategie principală de realizare a păcii și dialogului cu opoziția țării.

’’Noi am îndeplinit acordul de a fi aici (…) credem în dialog. Dialogul este deja un proces de neoprit’’, a spus.

Acesta a mulțumit președintelui Republicii Dominicane, Danilo Medina, și cancelarului țării, Miguel Vargas, acțiunile realizate pentru a relua discuțiile dintre ambele sectoare.

În ceea ce privește neprezentarea reprezentanților opoziției venezuelene, el a afirmat că absența lor se datorează unor lupte interne între membrii săi. Cu toate acestea, în urma unei reuniuni pentru dialog pe care a avut-o delegația Guvernului Bolivarian miercuri seară, 27 septembrie, cu președintele insulei caraibiene, Danilo Medina, Jorge Rodriguez a declarat că speră reintroducerea lui la negocierile din următoarele ore.

’’Dificultățile dintre opoziție împiedică ca întâlnirea să se desfășoare cu dinamismul pe care noi ni-l dorim (…) fac un apel la opoziția venezueleană: Nu permiteți ca problemele voastre interne să împiedice procesul de dialog (…) nimeni nu dorește violență în Venezuela. Vrem să insistăm asupra propunerii de dialog (…) suntem pregătiți pentru un acord’’, a spus el.

În pofida absenței delegației sectoarelor adverse Revoluției Bolivariene, el a subliniat faptul că au fost stabilite diverse conversații între cele două sectoare politice.

El a spus că la întâlnirile anterioare desfășurate pe 12 și 13 septembrie, au convenit asupra a 3 aspecte cheie ale agendei de negociere. În primul rând, stabilirea tabelelor de coexistență între ambele sectoare, pentru ca poporul venezuelean să-și definească viitorul printr-un program electoral. În acest punct au fost discutate datele aproximative pentru alegerile prezidențiale și ale primăriilor programate pentru 2018.

În al doilea rând, respingerea ingerinței și a sancțiunilor impuse de imperiu și aliații săi împotriva Venezuelei, precum și munca Comisiei pentru Justiție și Adevăr a Adunării Naționale Constituante (ANC), pentru a clarifica actele de violență comise din aprilie până în iulie de către sectoarele opoziției, precum și corectarea disprețului față de actualul parlament național.

În al treilea rând, s-a convenit să se întâlnească din nou în Republica Dominicană pe 27 septembrie, împreună cu președintele acestei națiuni (misiune neîndeplinită de către delegația opoziției). Referitor la țările prietene care au aderat la consolidarea dialogului politic (Mexic, Chile, Bolivia și Nicaragua), Rodriguez și-a exprimat acordul, fără a exclude extinderea sa.

Delegația Exercutivului Național este formată din Jorge Rodriguez, președinta ANC, Delcy Rodriguez, diplomatul Roy Chaderton, și ministrul Puterii Populare pentru Educație, Elias Jaua.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets