Guvernul Bolivarian și opoziția reiau dialogul de pace în Republica Dominicană

Guvernul Bolivarian și opoziția reiau dialogul de pace în Republica Dominicană


Caracas, 11 ianuarie 2018 (MPPRE)

Delegațiile Guvernului Bolivarian al Venezuelei și opoziția venezueleană reiau reuniunile dialogului politic, care au loc în Centrul de Convenții al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Dominicane, cu scopul de a păstra pacea și de a depăși situația politică și economică a țării.

La această primă întâlnire din 2018, rămân în vigoare șase puncte importante: Comisia de Adevăr, Garanții economice, Garanții politice și electorale, Recunoașterea Adunării Naționale Constituante, Echilibrul Instituțional, Situația economică și socială.

Această întâlnire se desfășoară fără prezența miniștrilor de externe din Chile, Paraguay, Mexic, Bolivia și Nicaragua, care sunt însoțitori. Ulterior, vineri, 12 ianuarie, se va alătura președintele Danilo Medina, care va fi la conducere, și miniștrii țărilor însoțitoare.

S-a aflat că din delegația opoziției nu va fi prezent deputatul Adunării Naționale, Timoteo Zambrano, care a abandonat dialogul după ce a afirmat că a fost cenzurat de colegii săi, care l-au acuzat că este un ’’colaborator’’ al Guvernului Bolivarian.

Sprijin din partea Guvernului dominican

Ministrul dominican de Externe, Miguel Vargas, a spus într-un comunicat că ambele părți au manifestat un mare angajament față de acest dialog, și speră că această nouă rundă de discuții va permite stabilirea unui acord definitiv. În mod similar, el a confirmat în scris că guvernul dominican își menține dorința de a însoți părțile pe această cale către o soluție stabilă, pașnică și democratică, care să beneficieze poporul venezuelean.

Precedente

La ultima reuniune care s-a desfășurat pe 15 decembrie, președintele Republicii Dominicane, Danilo Medina, a spus că, în ciuda faptului că s-au făcut progrese importante, au considerat să nu anunțe niciunul, până când nu ating totalul celor șase acorduri. Cu această ocazie, ambele delegații au fost de acord că purtătorii lo de cuvânt oficiali sunt șeful delegației desemnate de Guvern, Jorge Rodriguez, și Julio Borges de către fracțiunea opoziției.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets