Guvernul și opoziția semnează actul care consacră progresul acordurilor convenite la masa pentru dialog

Guvernul și opoziția semnează actul care consacră progresul acordurilor convenite la masa pentru dialog


Caracas, 31 ianuarie 2018 (AVN)

În această miercuri, delegația Guvernului Național și opoziția venezuelană au semnat un act care consacră progresele convenite și dezbătute la masa pentru dialog organizată în Republica Dominicană, ca urmare a întâlnirilor desfășurate timp de patru zile în această țară.

“Masa pentru dialog ne-a permis să ajungem un acord prealabil între părți, care a făcut posibilă semnarea unui act în cadrul căruia sunt incluse toate elementele înțelegerii dintre dreapta venezuelană și Republica Bolivariană Venezuela”, a arătat șeful delegației Guvernului, Jorge Rodríguez, cu ocazia încheierii rundei.

Rodríguez a precizat că în acest mod sunt înlăturate intențiile factorilor externi de a sabota procesul de dialog, în favoarea păcii în Venezuela.

A făcut apel la comunitatea internațională, pentru ca aceasta ”să respecte și să colaboreze conform termenilor prevăzuți de acest acord prealabil” și ”să se alăture infinitelor năzuințe de pace, de liniște, de suveranitate, de independență, atât de prețuite de poporul venezuelan”.

Aceasta a mulțumit acompaniatorilor internaționali, Președintelui Republicii Dominicane, Danilo Medina, dar și opoziției, pentru dispoziția de a dialoga, în pofida presiunilor exercitate de factori internaționali.

La rândul său, Președintele Medina a subliniat că actul care cuprinde acordurile prealabile a fost semnat de toate părțile participante la acest proces.

“Sunt în posesia unui act care consacră progresele agendei privind acordurile de dialog și conviețuire democratică în Venezuela, care este semnat de toate părțile și al cărui catalizator sunt”, a menționat acesta.

Medina a explicat că există un singur exemplar al documentului, întrucât este respectat principiul că ”până când nu este convenit totul, nimic nu este convenit”, având în vedere că există puncte care trebuie definitivate pentru a semna un acord definitiv.

De asemenea, șeful delegației opoziției care a participat la dialogul de pace, Julio Borges, a admis că există progrese în vederea unui acord definitiv cu Guvernul național. A fost de acord cu Rodríguez în ceea ce privește faptul că există progrese, dar că există și puncte asupra cărora nu s-a ajuns la un acord. De asemenea, a menționat că opoziția va avea o serie de consultări cu sectoarele țării, pentru ca ”măsurile adoptate să fie hotărâte și unitare”.

Întâlnirile dintre Guvern și opoziție vor continua și în următoarele 72 de ore la Caracas, Venezuela, cu scopul de a continua dezbaterea punctelor care trebuie concretizate și, ulterior, se intenționează ca ”luni să se revină în Republica Dominicană pentru a semna acordul definitiv.

Din momentul în care a făcut propunerea, președintele Republicii, Nicolás Maduro, a făcut peste 400 de apeluri la dialog, adresate partidelor grupate în Masa Unității Democratice (MUD).

Începând cu 2017, a fost relansat procesul de dialog cu Republica Dominicană, în vederea ajungerii la un acord definitiv care să asigure stabilitatea politică în Venezuela.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets