GUVERNUL VENEZUELEAN A PREZENTAT PLANUL NAȚIONAL PENTRU DREPTURILE OMULUI 2015-2019


Caracas, 14 iunie 2015 (MPPRE).

Aflați la Teatrul Terresa Careño în Caracas, reprezentanții Guvernului Venezuelean au prezentat propunerea pentru Planul Național al Drepturilor Omului 2015-2019.

Activitatea a fost coordonată de vicepreședintele Republicii, Jorge Arreaza, care a afirmat faptul că acest proiect a fost supus unei consultări publice și a asigurat că această propunere se bazează pe principiile umaniste ale Eliberatorului Simon Bolivar și că ” însăși Cartea nostră Magna constituie un tratat al Drepturilor Omului”.

Conform celor declarate de Vicepreședintele țării, obiectivul acestui Plan – care face parte din politicile Guvernului Bolivarian – este acela de a promova în rândul cetățenilor respectul, solidaritatea, egalitatea și dragostea. ”În Venezuela Drepturile Omului sunt literă de lege”.

A declarat că această propunere a fost discutată împreună cu toți membrii consiliului care se ocupă de elaborarea acestui plan ”și pentru a garanta participoarea activă va fi supusă unei consultări naționale pentru a-i putea îmbunătății conținutul”.

Arreaza a informat că începând din acel moment va fi disponibilă online propunerea Planului Drepturilor Omului la următoarea adresă web: http://consejoderechoshumanos.gob.ve/  cu scopul de a iniția dezbateri chiar din a doua zi, având în vedere cinci puncte de acțiune:
– Construirea unei culturi a Drepturilor Omului
– Consolidarea instituțiilor în vederea garantării Drepturilor Omului
– Participarea ca actor principal a poporului prin intermediul comitetelor pentru apărarea Drepturilor Omului
– Consolidarea interacțiunii, dorim să consolidăm Alianța Bolivariană a Popoarelor Americii Noastre
– Continuarea și consolidarea Misiunilor Sociale și Marilor Misiuni, precum și instalarea Bazelor Misiunilor

”Invităm la consultări în licee, case, pe câmp, la locul de muncă, acolo unde vom citi și aduce idei inovatoare pentru acest Plan (…) cu toții avem un spațiu  pentru discuții, să ne îndreptăm spre dezbateri și să acționăm într-o manieră virtuoasă pentru a genera cât mai multe contribuții”, a precizat acesta.

La activitate au participat, de asemenea, Ministra de Externe Delcy Rodriguez; Șefa Serviciului Penitenciar, Iris Varela; vicepreședinta pentru suveranitate politică, Carmen Melendez; Ministrul Afacerilor Interne, Justiției și Păcii, Gustavo Gonzalez; Procurorul General al Republicii, Luisa Ortega Diaz; Avocatul Poporului, Tarek Willian Saab și Înaltul Comisar pentru pace,  Isis Ochoa.

A fost prezent, de asemenea, și un delegat al programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare; laureata premiului Nobel pentru Pace, Rogoberta Menchu, din Guatemala; Avocata Drepturilor Omului din Columbia, Piedad Cordoba; reprezentanți ai Universității Naționale pentru Securitate și alte autorități naționale și internaționale relaționate cu drepturile omului.

Acest plan face parte din inițiativele promovate de Stat în vederea protejării garanțiilor fundamentale ale venezuelenilor. În anul 2014 a fost creat Consiliul Național pentru Drepturile Omului, instanță care printre atribuțiile sale ajută la designul, planificarea, structurarea și formularea de politici publice și strategice ale Guvernului în materie de Drepturile Omului.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets