ICSID este în favoarea Venezuelei în disputa cu Exxon Mobil pentru Fâșia Petrolieră din Orinoco


icsid1Caracas, 10 martie 2017 (AlbaCiudad)

Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții (ICSID – International Centre for Settlement of Investment Disputes) a emis marți 9 martie, o decizie prin care recunoaște atașamentul juridic al autorităților venezuelene în participarea Exxon la proiectul Cerro Negro, a informat vineri Guvernul național, printr-un comunicat citit de către ministrul Comunicării și Informării, Ernesto Villegas.

După cum va fi amintit, pe data de 1 mai 2017, Președintele Hugo Chavez a emis un decret pentru naționalizarea Fâșiei Petroliere Orinoco și a industriei petroliere din acel oraș, și au fost oferite o serie de resurse pentru a indemniza companiile participante, prin acestea Exxon Mobil, Chevron, BP, Total și Statoil.

Majoritatea a acceptat propunerea. Exxon Mobil a refuzat-o, și a denunțat la tribunalele internaționale ceea ce au considerat a fi o încălcare a acordului. Pe data de 9 octombrie 2014, ICSID a decis că Venezuela trebuie să plătească un total de 1.600 milioane de dolari către Exxon pentru naționalizarea Cerro Negro, din statul Monagas. Deși Exxon a considerat acest lucru un succes, compania transnațională inițial a solicitat anularea celor 20 de miliarde de dolari pentru indemnizație, sumă care mai târziu a fost redusă la 12 miliarde de dolari, apoi la 6.800 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, guvernul venezuelean a decis să conteste decizia. Pe 2 februarie 2015, Venezuela a depus la ICSID o cerere de anulare a mai multor puncte din Decizia emisă la data de 9 octombrie 2014, pe care Comitetul ICSID a emis-o pe 9 martie în termeni favorabili pentru Venezuela, lăsând țara fără nici un fel de obligație de plată a indemnizațiilor față de Exxon.

În continuare, comunicatul guvernului venezulean:

’’Republica Bolivariană Venezuela celebrează decizia corectă a Comitetului de Anulare a Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții (ICSID), care a declarat ieri, 9 martie 2017 valabilă cererea Venezuelei referitoare la participarea companiei americane Exxon Mobil în Proiectul Cerro Negro din Fâșia Petrolieră Orinoco.

Venezuela își exprimă angajamentul de a respecta și a se conforma pe deplin cu această decizie, care reprezintă o victorie juridică incontestabilă în apărarea drepturilor suverane și inalienabile ale Patriei noastre, cu privire la resursele energetice.

Această acțiune a ICSID recunoaște atașamentul legal al deciziei emise de către autoritățile venezuelene competente cu privire la natura juridică a participării ExxonMobil în Proiectul Cerro Negro.

Republica Bolivariană Venezuela, țară care are probabil, cele mai mari rezerve dovedite din lume, care se ridică la mai mult de 300 de miliarde de barili de țiței, este o țară cu ușile deschise pentru investiții internaționale. Dovada acestui fapt este prezența a patruzeci și nouă de companii petroliere internaționale din țări precum Rusia, China, Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania, India, printre alte 15 națiuni care operează în țara noastră în conformitate cu legile și Constituția Republicii.

Venezuela este țara viitoarelor investiții energetice. Rtaificăm către ExxonMobil și companiile internaționale dorința noastră de a continua să lucrăm împreună la proiecte energetice pentru dezvoltarea Venezuelei, în cadrul juridic național și al Dreptului Internațional, pentru Progresul poporului nostru’’.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets