Impactul blocadei americane asupra femeilor cubaneze


Este denunțat impactul blocadei americane asupra femeilor cubaneze la Națiunile Unite.

Prensa Latina, 14 oct. 2014.

NAȚIUNILE UNITE. – Cuba a denunțat, luni, a Națiunile Unite, faptul că blocada economică, comercială și financiară impusă de Statele Unite constituie principalul obstacol în calea dezvoltării și bunăstării femeilor cubaneze.

Această măsură unilaterală pe care Washington o aplică de peste jumătate de secol reprezintă un act de genocid și de violență de care suferă femeile și fetițele cubaneze, a afirmat diplomatul Jairo Rodriguez la a Treia Comisie a Adunării Generale a ONU, însărcinată cu treburile sociale, culturale și umanitare.Conform celor spuse de funcționarul cancelariei cubaneze, asediul devine cel mai mare obstacol pentru progresul femeilor din țara caraibiană, unde sancțiunile americane au provocat peirderi de un bilion 112 534 milioane dolari și daune umane incalculabile.

Eliminarea violenței contra femeilor și fetelor cere să fie eradicate toate măsurile coercitive unilaterale, a spus el in sesiunea dedicată evaluării progreselor din acest sector de populație de pe planetă.

Rodriguez a amintit că la 28 octombrie comunitatea internațională va avea din nou ocazia să respingă blocada, când plenul celor 193 de membri ai Națiunilor Unite vor vota un nou proiect de rezoluție asupra necesității de a se pune capăt asediului instituit de Casa Albă.

În fața Comisiei a Treia, diplomatul a denunțat și suferințele mamemor, soțiilor și fiilor celor trei antiteroriști cubanezi care sunt încarcerați în închisori americane.

Gerardo Hernandez, Antonio Guerrero și Ramon Labanino, deținuți din 1998 împreună cu Fernando Gonzalez și Rene Gonzalez, care s-au întors în Cuba după ce și-au ispășit condamnările, făcându-se vinovați că au urmărit grupările care din sudul Floridei organizau, finanțau și executau acțiuni violente contra Cubei.

În intervenția sa, a mai arătat că Cuba, o țară mică în curs de dezvoltare, a atins obiectivele mileniului și chiar a depășit unele printre care promovarea egalității sexelor și promvarea femeilor.

”A fost prima țară care a semnat și a doua care a ratificat Convenția pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare contra Femeii. Cubanezele sunt promovate în aceleași condiții ca bărbații și avem un Plan de Acțiune Național de urmărire a celei de-a IV-a Conferință Mondială a ONU în problematica Femeii, care a avut trei procese interne de evaluare”, a spus el.

Rodriguez a mai scos în evidență accesul deplin la sănătate și educație, reducerea mortalității infantile până la 4,2 la mia de născuți vii – la nivelul statelor bogate – și creșterea speranței de viață care a atins 80 de ani.

La nivel național el a subliniat că în ciuda anumitor progrese a mai rămas mult pentru a face să dispară excluderea, discriminarea și violența care le afectează pe femei. (PL)

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets