ÎN CUBA: DREPTUL RECURENT DE FIECARE ZI

ÎN CUBA: DREPTUL RECURENT DE FIECARE ZI


children_cuba7 decembrie 2016 – Sara Sariol

Acum ceva mai mult de o lună, Cuba a fost țara cea mai votată (160 de voturi) pentru a fi membru, alături de alte 7 state representante din America Latină și Caraibe, în Consiliul Drepturilor Omului al ONU, pentru mandatul 2017-2019.

Această alegere confirmă recunoașterea universală a ceea ce această țară, mică, blocqată, dar cu un simț ridicat al demnității umane, a făcut pentru drepturile sacre ale poporului său, și dincolo de frontiere.

Cu această poziție care un a fost niciodată retorică, ci o practică constantă, vom întâmpina noi, cubanezii, ziua de 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului.

Și mai este și faptul că, dacă Drepturile Omului stipulează că ne naștem liberi și egali în demnitate, că avem dreptul la viață fără discriminare de sex, culoare, și religie, egali în fața legii, a avea acces la contractarea căsătoriei și întemeierea unei familia, la școlarizare integrală, la sănătate, la un loc de muncă și un salariu…Cuba este profesor în aceste materii.

Recent, un exemplu din mii, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a evidențiat faptul că Insula cea mai mare din Antile este un model în îndeplinirea Convenției Drepturilor băieților și fetițelor, și posedă experiență pentru a arăta lumii în domenii ca educația și sănătatea, care sunt gratuite și accesibile tuturor.

Biroul acestei reprezentanțe în Cuba a emis un Raport despre ”Dezvoltarea primei copilării în Cuba”, experiența locală a unui sistem integrat, în continuă consolidare, care promovează protecția, îngrijirea și dezvoltarea primei copilării în țară.

Documentul consemnează că în țară sunt peste 855 000 de copii, băieți și fetițe, de 0-6 ani, care, 99,5% asistă la un program sau o instituție de educație timpurie.

Rezultatele unui sondaj pentru Indicatori Multipli în Conglomerate (MICS), realizat de aceeași instituție, în peste 9 000 familii cubaneze, arată că îngrijirea copilului – bunul nostru cel mai de preț -, începe aici încă din pântecele mamei.

În acest sens, 98% dintre gravidele incluse în sondaj, au primit îngrijiri prenatale în patru sau mai multe consultații din partea medicilor, și practic în totalitate au beneficiat de atenția personalului sanitar calificat. 89% din ele sunt vaccinate contra tetanosului, iar 92,4% au avut prima consultație prenatală în primul trimestru de sarcină.

De asemenea, 98,4% dintre mame și benebușii lor au primit controale de sănătate după naștere într-o instituție sau acasă, inclusiv proba etalon la 97% din nou-născuți, în ziua a cincea de la naștere, pentru a identifica prezența a cinci boli congenitale.

Dar acestea sunt numai câteva date. În această țară, o știm bine cei care o locuim, omul se află în centrul agendei autorităților de la începutul procesului revoluționar; accesul liber la educație, sănătate, sport și participare politică a permis cetățenilor să se simtă respectați și cuprinși în proiectul social.

Prin urmare, a vorbi despre Drepturile Omului aici nu este subiect pentru zi, ci de fiecare zi, de fiecare lună și în toți anii; este, spre norocul nostru, o chestiune care trece dincolo de recurent.

(Cubaminrex-www.lademajagua.cu)

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets