În urmă cu doi ani a devenit etern: Hugo Chávez, omul promisiunilor îndeplinite


Scris de RNV

Caracas, 5 martie 2015 (Andreína Ramos)

Dacă a existat ceva caracteristic la politicieni venezueleni din trecut a fost capacitatea de a minți, de a promite și de a nu îndeplini. Cel care a rupt această paradigmă a fost Hugo Chávez Frías.

Din momentul în care s-a alăturat rebeliunii împreună cu colegii săi militari din cazarmă pentru a genera o schimbare în țară, discursul său nu s-a schimbat. El își prezenta ideile sale, proiectul său și combina neliniștea întruchipată pe hârtie cu acțiunea. Niciodată nu stătea liniștit. Cei care l-au cunoscut așa îl descriu. Pe el îl mișcau dorințele și un vis: ca Patria lui să fie complet liberă și să se trasforme într-o țară putere.

Din compromisul său cu poporul reies nenumărate probe, dintre care cea mai importantă: programele sociale care au îmbunătățit calitatea vieții venezuelene. Altă probă: interviurile care în decursul a 20 de ani i le-a luat jurnalistul José Vicente Rangel care confirmă că tot ceea ce la un moment dat a spus Chávez opiniei publice inițial în postura sa de persoană obișnuită, a îndeplinit ca Președinte al Republicii.

În 1992 deja vorbea de convocarea unei Adunări Constitutive, de a implica participarea poporului și de necesitatea regăsirii Patriei. A prezentat în 1994 Planul Național Simón Bolívar, care era un proiect autentic de dezvoltare pentru țară și a vorbit pentru prima dată despre Generația Bicentenară, aceea care într-un final ar lua în mâinile sale puterea și ar ghida destinul Venezuelei către noi orizonturi.

De asemenea a promis acces gratuit la sănătate și educație pentru toată populația. Și așa a făcut. Aceste domenii sunt recunoscute în Constituția din 1999 ca fiind un drept social fundamental care trebuie să fie asigurat de Stat.

Pentru a îndeplini acest obiectiv, Comandatul Chávez a dublat inițial bugetul destinat acestor domenii și a propulsat aprobarea Legii Securității Sociale care previne privatizarea sănătății și a pensiilor.

De asemenea, a creat programul Barrio Adentro care a inclus construirea de clinici populare, Saloane de Recuperare (SRI) și Centre de Diagnostic Integral (CDI) precum și spitale specializate.

Această misiune are peste 6 mii de cabinete medicale, 3 mii de scaune stomatologice, 400 de cabinete oftalmologice, 559 de CDI care includ 130 săli de operație dotate cu echipament provenit în urma semnării convenției China-Venezuela, peste 500 SRI și 35 de Centre de Înaltă Tehnologie care sunt distribuite în tot teritoriul național.

chavez_2ani_1O altă mare realizare a Revoluției Bolivariene din acest domeniu este înființarea Spitalului Cardiologic Latinoamerican pentru Copii Dr. Gilberto Rodríguez Ochoa, ce tratează copii și adolescenți din toate părțile lumii care suferă malformații cardiace și unde s-au practicat aproximativ 10.000 de intervenții chirurgicale în opt ani de muncă grea.

Actualmente, mai mult de 26 de milioane de venezueleni (88,9% din populație) se bucură de spitalele moderne și centrele de sănătate construite de socialism.

În domeniul educației, situația este diferită. Astăzi, Venezuela ocupă locul doi cu cele mai multe înscrieri la facultate din America Latină, o panoramă dorită de acea generație care nu a beneficiat de studii în anii 80.

Datorită lui Chávez și a promisiunii lui îndeplinite de a face din Venezuela o țară a oamenilor liberi, Patria noastră astăzi este un teritoriu alfabetizat.

Cifrele publicate în această miercuri de către Ministrul Educației, Héctor Rodríguez, confirmă că creșterea numărului de persoane care au acces la educație a ajuns la toate nivelele: între anii 2000 și 2013, înscrierea la școală a crescut de la 43% la 77%; în ciclul primar și scundar de la 86% la 93% și în cel liceal de la 48% la 76%.

Politicile revoluționare aplicate de Comandantul Etern au favorizat, de asemenea, diminuarea sărăciei extreme, care în 1998 atingea 66% din populație. Astăzi acest procentaj se regăsește în 5% și scopul Președintelui Nicolás Maduro este de a duce acest indicator la zero pentru anul 2019.

Comandantul Chávez mereu s-a descris ca fiind un om simple care era doar un instrument al poprului. De aceea, proiectul său nu era bazat pe o figură sau pe un om, era vorba de ceea ce voia și simțea majoritatea.

Când era întrebat dacă era o persoană bună răspundea în felul următor: ”Nietzsche spune că este suspect cel care susține că este o persoană bună. Prefer să mă judecați dumneavoastră dacă sunt bun, daca sunt bun la ceva”.

Și acțiunile lui l-au făcut să devină mai mult decât un erou, nu doar pentru Venezuela, ci pentru tot continentul.

După plecarea dintre noi a Comandantului (5 martie 2013), fostul președinte al Braziliei, Luiz Inacio Lula Da Silva a considerat că ar trebuie să treacă mai mult de un secol ca să se nască din nou o persoană asemenea lui Hugo Chávez.

„Mulțumită lui Chávez, poporul Venezuelean a învățat să aibă încredere în Guvernul său, a învățat să se mândrească cu țara sa și aceasta reprezintă o valoare inestimabilă care nu se poate uita. Cred că ideile lui Chávez ca cele ale lui Bolivar, se vor menține pentru mult timp, deoarece America Latină trăiește un moment excepțional și Chávez are mare legătură cu aceasta, cu înființarea UNASUR, CELAC, Consiliului pentru Apărarea UNASUR, Banco del Sur și atâtea alte idei pe care le-am transpus pe hârtie și dezbătut, probleme pe care le-am rezvolvat încetul cu încetul”, a semnalat fostul lider.

Președinta Argentinei, Cristina Fernández, spunea că Chávez a fost mai mult decât un prieten.

„A fost cel mai bun prieten pe care Argentina l-a avut atunci când toți au abandonat-o”.

Așa era Comandantul nostru, cel care a beneficiat de cântece, de determinare, de politici de succes și de dragoste nu doar din partea poporului său, dar și din partea multor alte popoare ale lumii întregi.

Mulțumită lui Chávez, poporul Venezuelean a învățat să aibă încredere în Guvernul său, a învățat să se mândrească cu țara sa și aceasta reprezintă o valoare inestimabilă care nu se poate uita.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets