Inaugurată în Venezuela Reuniunea Internațională Pregătitoare a Pre-Conferinței Părților – Socială


RIPPCPSNueva Esparta, 15 iulie 2014 (MPPRE)

Ministrul Puterii Populare pentru Relații Externe al Venezuelei, Elías Jaua Milano, a inaugurat marțea trecută prima Reuniune Internațională Pregătitoare a Pre-Conferinței Părților – Socială (Precop-Social), în orașul Margarita, statul Nueva Esparta, Venezuela.

Cancelarul venezuelean a urat bun-venit în Patria lui Bolívar delegațiilor, organizațiilor sociale, grupurilor ambientaliste și ecologice, naționale și internaționale, participante la acest eveniment care reunește mai mult de 400 persoane de pe cinci continente și a afirmat că această inițiativă se înscrie în interesul comun ʺca popoarele să înceapă a lua cuvântul în sistemul Națiunilor Unite pe o temă care ne privește pe toți, nu doar Guvernele, fiind un subiect de viață sau moarte pentru ființele umane care populăm această planetăʺ, după cum a spus ministrul.

Această reuniune pregătitoare a PreCop-Social este prima întâlnire la nivel mundial care își propune să dezvolte în comun o alianță Guverne-Popoare, necesară pentru salvarea planetei.

Cancelarul venezuelean a împărtășit celor prezenți idealurile Comandantului Hugo Chávez privind tema Schimbărilor Climaterice, arătând că, în 2009, liderul Revoluției Bolivariene a încercat să modifice cursul atât de mediatizatelor și controversatelor tratative ce se purtau în cadrul organismelor internaționale pe acestă temă.

Comandantul Chávez a enunțat o frază emblematică: ʺSă schimbăm nu Clima, ci Sistemulʺ, născută din strigătul de alarmă al poporului și al organizațiilor ce apărau, la acea dată, procesul de conștientizare a consecințelor Schimbării Climaterice.

Jaua a semnalat că elementele responsabile pentru criza ecologică mondială au fost capitalismul, modelele de producție și de consum nesustenabile.

În fața acestei situații, guvernul Bolivarian, Revoluționar și Socialist a alcătuit o agendă participativă a mișcărilor sociale, pentru ca acestea să devină ʺactorul fundamental și protagonic în cadrul negocierilor pentru noul acord globalʺ, a declarat Cancelarul venezuelean.

Reprezentantul Relațiilor Externe a accentuat importanța impulsionării democrației, a diplomației popoarelor și a participării protagonice a mișcărilor populare și organizate.

A propus realizarea de forumuri internaționale ale organizațiilor sociale și mișcărilor populare, în scopul colectării revendicărilor și propunerilor lor care să fie introduse pe agenda politică globală a Schimbărilor Climatice.

Una dintre propuneri este cea de a contribui la alcătuirea unei mari mișcări mondiale care să înregistreze cauzele și să urmărească repararea efectelor Schimbării Climaterice, consecință a modelului capitalist prădalnic, ʺcăci numai prin lupta popoarelor putem schimba o realitate ce, în zilele noastre, pare a fi, în mod regretabil, inexorabilăʺ, a subliniat Ministrul venezuelean de Externe.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets