Includerea mişcărilor sociale în discuţiile privind schimbările climaterice este o marcă bolivariană


Nueva Esparta, 6 noiembrie 2014 (MPPRE)

Ministrul Puterii Populare pentru Relaţii Externe, Rafael Ramirez, a recunoscut contribuţia mişcărilor sociale la reuniunea PreCop Social Ministerial pentru Schimbările Climaterice Margarita 2014, care, prin ideile şi cunoştinţele lor, reprezintă o alternativă la soluţiile capitaliste care produc daune ecosistemelor.

A amintit că includerea mişcărilor sociale în discuţiile privind schimbarea climei a fost o iniţiativă propusă de Comandantul Suprem, Hugo Chávez, la summitul de la Copenhaga (Danemarca). „Înainte, nu se puteau manifesta decât în stradă şi de obicei sufereau reprimări, iar acum stau la masa de discuţii şi-şi exprimă ideile; este o marcă bolivariană pentru acest tip de discuţii în cadru mondial.”

Titularul portofoliului pentru Relaţii Externe a remarcat afluenţa delegaţiilor de nivel înalt, în număr de 27, între care a evidenţiat pe cele ale Braziliei, Arabiei Saudite, Statelor Unite, Norvegiei, Rusiei şi Uruguayului.

Ministrul a ridicat problema producerii de biocombustibili şi, ca o contrapondere la aceste măsuri capitaliste „s-a prezentat un document care îmbogăţeşte discuţia, aducând elemente de decizie ce ar trebui să ne conducă, într-un final, la un nou acord-cadru pe tema schimbării climei, pentru anul 2015.”

În numele Guvernului Bolivarian, Ramirez a făcut un apel pentru ca marile ţări industrializate, care produc contaminare, să-şi respecte angajamentele luate.

„Noi suntem partizanii ideii conform căreia capitalismul este un sistem neviabil, ce nu se mai susţine, nu doar din punct de vedere ambiental, ci şi economico-social. Criticăm în profunzime modelul de producţie şi de consum capitalist, pentru că s-a transformat într-un sistem de-a dreptul prădalnic.”

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets