Instalat cel de-al XIV-lea Summit ALBA-TCP în onoarea Comandantului Hugo Chavez

Instalat cel de-al XIV-lea Summit ALBA-TCP în onoarea Comandantului Hugo Chavez


summitXIVALBACaracas, 05 martie 2017 (MPPRE/AVN)

În această duminică, cu ocazia împlinirii a patru ani de la dispariția fizică a liderului revoluționar, Hugo Chavez, primul mandatar național, Nicolas Maduro Moros, a instalat al XIV-lea Summit Extraordinar al Alianței Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre-Tratatul de Comerț al Popoarelor (ALBA-TCP), la Palatul Miraflores, Caracas.

În acest sens, Președintele a explicat că ALBA a luat naștere dintr-un pact istoric la începutul secolului XXI pentru a consolida ideile sociale, menționând că a fost momentul în care „au fost ridicate steagurile unui nou model umanist, care pune pe primul loc tema socială, față de modelele de subordonare economică”.

El a mai precizat că, după 13 ani de la începerea acestei organizații internaționale, ALBA a demonstrat că o altă lume este posibilă, „există posibilitatea de a se pune în centrul schemelor noastre puterea ființei umane”.
El a explicat că noua lume se va putea ridica numai printr-o educație puternică a valorilor umanistice și democratice, subliniind în același timp realizările acestui mecanism de integrare, „ALBA a reușit o revoluție în educație în fiecare dintre țările membre, și a revoluționat îngrijirea omului, prin medicina de comunicare și de familie, care acum traversează granițele”.

De asemenea, el a explicat că Alianța a fost, de altfel, un punct de plecare pentru începutul mecanismului Petrocaribe, un acord de cooperare energetică care „funcționează cu succes ca un mare mecanism de stabilizare a dezvoltării și incluziunii sociale’’.

În timpul discursului, Șeful Statului a declarat, de asemenea, că agenția a dezvăluit un alt mod contrar față de cel susținut de cei de dreapta anilor ’90, „care a adus un flux de mizerie, război și intervenționism. Da, avem o alternativă, și am demonstrat-o din America Latină și Caraibe’’.

Președintele a profitat de această ocazie pentru a avertiza lumea despre „pericolul de a impune supremația albă a puterii imperiale în lume, și factori de putere care caută să excludă din nou culturile noastre’’.

ALBA-TCP reprezintă, de asemenea, idealurile lui Simon Bolivar, a spus Președintele, menționând că acesta este proiectul care s-a apropiat cel mai mult de realizarea viselor sale, speranțelor și viziunii geopolitice a eliberatorilor. La cel de-al XIV-lea Summit Extraordinar al ALBA-TCP s-a aprobat declarația numită „Apărăm Uniunea, Demnitatea și Suveranitatea Americii Noastre’’. Acest document reunește „provocările de azi și viziunea a ceea ce ar trebui să fie articularea puterii noastre ca popor, ca Stat și ca guvern, pentru a genera o nouă dinamică care să permită depășirea furtunii și câștigarea victorioasă a proceselor de extindere în America Latină și Caraibe’’, a declarat președintele venezuelean.

ALBA a fost creată în urmă cu 13 ani de către comandanții Hugo Chavez, din Venezuela, și Fidel Castro, din Cuba, pentru a lupta împotriva propunerii Zonei Libere de Comerț pentru America, care promova Statele Unite în stabilirea unei piețe libere, în detrimentul economiilor în curs de dezvoltare din sudul continentului american. Prin acest mecanism, Hugo Chavez a contribuit la consolidarea unui proiect de integrare și cooperare latino-americană, de independență, emancipare, cooperare politică, integrare economică, ale căror programe în domeniile educației, sănătății, sportului și culturii au contribuit la dezvoltarea de politici sociale incluzive pentru bunăstarea poporului.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets