INTERVENȚIA REPREZENTANTEI PERMANENTE A CUBEI, AMBASADOAREA ANAYANSI RODRIGUEZ CAMEJO, LA DEZBATERILE GENERALE PE TEMA ”4 SITUATII CARE NECESITĂ ATENȚIA CONSILIULUI”, LA A 30 SESIUNE A CONSILIULUI DREPTURILOR OMULUI A ONU DE LA GENEVA


ANAYANSI RODRIGUEZ CAMEJOLuni, 21.09.2015.

Domnule Președinte,

În fiecare sesiune, fără vreo excepție, țările occidentale se folosesc de aceste dezbateri pentru a acuza de presupuse  încălcări ale drepturilor omului  țările din Sud. Astfel se dovedește că pentru Occident politizarea, selectivitatea și standardul  dublu  sunt parte ale acestui organ și că cooperarea nu este  relevantă pentru acestea.

Îi ascultăm mereu rostind  listele lor interminabile de acuzații la adresa țărilor în curs de dezvoltare. Totuși, uită în mod deliberat ce se întâmplă cu valurile de migranți din Europa. Persoane care fug de conflicte, de războaie ne convenționale, de  consecințele acțiunilor străine de Dreptul Internațional, care  au dus la distrugerea  statelor,  a țesutului social al câtorva țări; fug de sărăcie și de subdezvoltare.

Rănește conștiința umană ceea ce se întâmplă cu imigranții și săracii. Ne îngrijorează profund faptul că Uniunea Europeană nu avansează pe calea  soluționării cauzelor profunde care provoacă aceste valuri  migratoreii sau se folosesc mijlocace militare sau represive contra migranților.

Sperăm să existe voința politică la guvernele țărilor industrializate, care sunt responsabilii istorici ai condițiilor de subdezvoltare și sărăcie care există în țările din Sud.

Este lamentabil că xenofobia, rasismul, intoleranța religioasă, glorificarea nazismului și fascismului, cres zi de zi și că ridicarea de ziduri la frontierele europene nu se oprește.

Domnule Președinte,

Din nou reprezentantul Statelor Unite vine în fața acestui organ cu acuzații fără fundament contra țării mele. Îl îndemnăm să se ocupe mai bine și să răspundă de încălcările drepturilor omului care se comit zilnic împotriva propriului popor american.

Cuba nu este  locul unde să existe  fapte de discriminare rasială sau brutalitate polițienească, sau  care să se soldeze cu morți, nici nu este sub jurisdicție cubaneză teritoriul unde se torturează sau se rețin  persoane fără judecată, la Baza navală de la Guantanamo.

Nu Cuba este țara care  violează flagrant Dreptul Internațional umanitar în cadrul operațiunilor militare contra altor țări sau în care trei persoane mor zilnic de mâna agenților de ordine, în special afro-americani sau  latini.

Domnule Președinte,

Cuba se simte mândră că garantează exercitarea deplină a drepturilor omului indivizibile,  interdependente, universale;  a libertăților civile și a drepturilor politice, precum și a celor economice, sociale și culturale în condiții de egalitate pentru fiecare cubaneză și cubanez.

Suntem o țară  care a știut să promoveze solidaritatea și cooperarea internațională, împărtășind ceea ce avem și nu ce ne prisosește, cu convingerea  că o lume mai bună pentru toți este posibilă.

Vă mulțumesc.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets