LA 39 DE ANI DE LA CRIMA DIN BARBADOS, POSADA CARRILES TRĂIEȘTE LIBER LA MIAMI


posada-carrilesLuis Posada Carriles la Miami. El este autorul intelectual al doborârii avionului cubanez cu 73 de persoane la bord (74 dacă includem și pe fătul uneia dintre sportive).

Un document declasificat de la Departamentul de Stat american care datează din 1976 îl consideră pe Luis Posada Carriles ca autorul intelectual cel mai probabil al actului terorist comis  pe un avion  al companiei Cubana de Aviacion, în care au murit 73 de persoane în acel an.

Memorandumul trimis  secretarului de stat de atunci, Henry Kissinger, de doi înalți funcționari ai acestei agenții, analizează acuzațiile aduse de liderul cubanez, Fidel Castro,  în legătură cu eventuala implicare a Washington-ului în doborârea aeronavei de pasageri care  a plecat din Barbados  la 6 octombrie 1976.

Raportul adus la lumină anul trecut , confirmă preocupările acestei instanțe în legătură cu  legăturile  Agenției Centrale de Inteligență (CIA) cu grupurile extremiste  ale emigraților cubanezi din sudul statului Florida.

Confrom memorandumului, CIA avea legături cu trei din persoanele ”presupus” implicate în doborârea avionului liniei Cubana, ”dar orice participare  pe care aceste persoane ar fi putut s-o aibă la doborârea a fost fără ca agenția să aibă cunoștință”.

Textul abordează în detaliu legăturile CIA  cu indivizii semnalați în sabotaj și menționează direct pe Herman Ricardo Lozano, Freddy Lugo, Luis Posada Carriles, Orlando Bosch, Frank Castro, Orlando Garcia, Ricardo Morales Navarrete și Felix Martinez Suarez.

Se mai precizează că agenția a stabilit contacte  în trecut cu Posada Carriles, Bosch și Martinez Suarez, în diferite împrejurări și că Suarez nu a fost implicat în atentat, conform autorilor raportului.

Documentul este semnat de harold H. Saunders, directorul Bireoului de Inteligență și Investigații  al Departamentului de Stat și subsecretarul de stat pentru Afacedri Interamericane, Harry W. Shlaudeman.

Doc7umentul, care deja făcea parte din colecția Arhivei Naționale de Securitate, dar într-o versiune cenzurată, a fost declasificat de Oficiul de istorie al Departamentului de Stat într-un volum de documente referitoare la America Centrală și Mexic, între anii 1973 și 1976.

Cuba a denunțat într-o multitudine de foruri internaționale că explozia avionului a fost executată de agenți ai CIA, venezuelienii Hernan Ricardo și Freddy Lugo, care au pus explozivi în avion la ordinul teroriștilor de origină cubaneză Luis Posada Carriles și Orlando Bosch.

Rapoartele semnalează că Posada a fost antrenat de Armata americană în instalațiile de la Fort Benning, Georgia, în anii 60, pentru a efectua acțiuni militare în Cuba în cadrul așa numitei Operațiunea Mangusta.

Posada Carriles, care locuiește la Miami de câțiva ani și  își trăiește o bătrânețe liniștită, este autorul dovedit al sabotării avionului în Barbados și este de asemenea semnalat ca organizatorul unei serii de atentate cu bombe în hotelurile din Havana în 1997.

(Prensa Latina)

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets