Lavrov: Relaţiile dintre Venezuela şi Rusia se consolidează pe baza idealurilor de justiţie şi respect reciproc


maduro_putinCaracas, 3 octombrie 2015 (Radioul Naţional din Venezuela).

Ministrul de Relaţii Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a subliniat că relaţiile bilaterale dintre Venezuela şi naţiunea eurasiatică s-au consolidat în decursul anilor pe baza idealurilor de justiţie, cooperare şi respect reciproc.

Intervievat în cadrul programului Dossier transmis de Televiziunea Naţională din Venezuela, Lavrov a afirmat că aceste relaţii au devenit mai strânse odată cu venirea la preşedinţia Venezuelei a comandantului Hugo Chávez, care şi-a manifestat întotdeauna interesul pentru continuarea relaţiilor strategice dintre cele două naţiuni, linie continuată de către Preşedintele Republicii, Nicolás Maduro.

“Noi menţinem cursul pe care l-am stabilit cu Hugo Chávez. (Vladimir) Putin întrebuinţează această linie care se bazează pe punctele de vedere în comun, pe realitatea mondială, pe principiile de justiţie”, a afirmat diplomatul, din sediul ministerului relaţiilor externe rus.

În cadrul interviului, Lavrov a detaliat faptul că relaţiile dintre cele două naţiuni, stabilite formal în urmă cu 70 de ani, au început realmente cu mult timp înainte de independenţa Venezuelei, cu figura eminentă a lui Francisco de Miranda, care a fost numit în rangul de colonel al Armatei Ruse de către regina Ecaterina a II-a cea Mare. În acel moment “au fost stabilite primele contacte dintre Rusia şi Venezuela”.

Acesta a adăugat că, în prezent, Venezuela şi Rusia menţin relaţii în materie de energie, tehnologie, cooperare militară şi, în plus, ambele naţiuni avansează către consolidarea legăturilor umanitare şi a solidului angajament al acestora în vederea soluţionării conflictelor prin intermediul dialogului şi al respectului faţă de suveranitatea popoarelor.

Între Venezuela şi Rusia “există o cooperare solidă în ceea ce priveşte drepturile omului şi, împreună cu China şi cu alte ţări ale Consiliului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), menţinem o linie de continuitate în favoarea drepturilor juste şi a dialogului, în legătură cu orice preocupare din domeniul drepturilor şi libertăţilor omului”, a subliniat ministrul.

În altă ordine de idei, [Serghei Lavrov] a evidenţiat postura comună a celor două naţiuni în cea ce priveşte o refundare a ONU, bazată pe valorile înscrise în Carta organismului internaţional, semnată în octombrie 1945 după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul de Externe al Rusiei a subliniat de asemenea disponibilitatea Preşedintelui ţării, Vladimir Putin, în ceea ce priveşte construirea de legături de cooperare cu mecanismele de integrare din America Latină şi Caraibe, între care a evidenţiat  Comunitatea statelor din America Latină și Caraibe (CELAC), Alianța Bolivariană pentru Popoarele  Americii Noastre – Tratatul de Comerț al Popoarelor (ALBA-TCP) şi Piaţa Comună a Sudului (MERCOSUR).

Venezuela se arată activă, generând un mecanism de consultare între statele CELAC, şi ţinem să îi mulţumim Venezuelei pentru această postură, aceeaşi pe care o afişează majoritatea statelor din regiunea respectivă. Noi avem legături bune cu ALBA şi cu alte mecanisme. Pregătim un Memorandum între MERCOSUR şi Uniunea Economică Eurasiatică, pentru a stabili nişte legături instituţionale între Rusia şi MERCOSUR”, a afirmat Lavrov.

În acelaşi timp, acesta a subliniat coordonarea dintre Venezuela şi Rusia pentru monitorizarea preţurilor petrolului şi gazului, precum şi participarea la Forumul Ţărilor Exportatoare de Gaz, care se va desfăşura la Teheran în luna noiembrie, summit la care a fost invitat Preşedintele Nicolás Maduro.

Noi coordonăm acţiunile noastre cu cele ale celorlalţi participanţi. De asemenea urmărim îndeaproape Venezuela, şi dorim să devină membru cu drepturi depline în cadrul acestei  organizaţii, în sensul schimbului de opinii şi, poate, al eforturilor la nivel mondial”, a subliniat Lavrov.

Susţinerea dialogului şi a păcii

În interviu, Lavrov a declarat vinerea aceasta că guvernul statului eurasiatic respectă eforturile realizate de către Venezuela pentru apărarea suverană şi pacifică a teritoriului său, precum şi acţiunile întreprinse pentru a pune fundaţiile unei frontiere paşnice cu Columbia.

Noi suntem în favoarea rezolvării pacifice a oricărei controverse, în special când este vorba de prieteni ai noștri, pentru că Venezuela este prietena noastră, precum este şi Columbia şi alte state din regiune. Suntem în favoarea unei metode politico-diplomatice, suntem în favoarea dialogului”, a declarat ministrul rus.

În spaţiul de emisie al televiziunii, [Lavrov] a afirmat că în America Latină, blocuri geopolitice precum Uniunea Națiunilor Sud-Americane (UNASUR) sau Comunitatea Statelor din America Latină și Caraibe (CELAC), sunt dispuse să pledeze în favoarea dialogului şi pentru căutarea de soluţii la conflictele multilaterale din regiune. “Ştiu că ţările latinoamericane, reprezentanţii UNASUR şi CELAC, sunt dispuşi să obţină aceste soluţii”, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, ministrul rus a afirmat că sunt necesare noi axe economice la nivel mondial pentru a permite generarea unor noi principii politice şi a încheia, astfel, cu tendinţa unipolară întreţinută de Statele Unite, făcând posibilă apariţia unei noi lumi multipolare.

“În Rusia, suntem în favoarea unei posturi care să ţină cont de tendinţele obiective, acelea care afirmă că nu există o lume unipolară. Aceste tendinţe generează centre foarte puternice de putere economică în Asia şi America Latină, iar împreună cu dezvoltarea economică vine şi puterea politică. Din acest motiv trebuie divizat sistemul de luare a deciziilor” a afirmat  [Lavrov], adăugând că noua ordine trebuie stabilită pe baza principiilor directoare ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU)

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets